Hlavní navigace

Chrome opět zrychluje JavaScript. Proč tento nárůst (ne)stojí za řeč?

8. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Že výkonu není nikdy dost? Jak se to vezme. Snad v každém odvětví nastane situace, kdy je daný stroj natolik silný, že se další výkonnostní nárůsty neočekávají s takovým nadšením. Dnes například máme rychlé počítače a rychlé internetové prohlížeče. Dosáhli jsme stavu, kdy už není možné se zrovna skokově zlepšovat. Google po omezenou dobu mohl oslavovat opět o kus rychlejší zpracování JavaScriptu v novém Chromu, avšak tento trend ustal. Všechny prohlížeče jsou natolik rychlé, že ze vzájemných soubojů vychází vítězové často značně nejasně. Po docela dlouhé době Google opět hrdě ohlašuje slušný výkonnostní nárůst.

V řeči procent jsou provedené optimalizace JavaScriptového jádra V8 velmi slušné. Nové algoritmy se prý nejpozitivněji projevují v malých JavaScriptových aplikacích. K nim by měl patřit rovněž benchmark SunSpider. Když v tomto testu tedy prověříte staré a nové Chrome, zaznamenáte zlepšení o nějakých 25 %. Jenže když se podíváte na reálná čísla, zjistíte, že jste si polepšili o zhruba 50 milisekund. Opravdu takový rozdíl poznáte? Nechci vylepšené jádro V8 zbytečně shazovat, jen bych rád poukázal na situaci, v níž se nacházíme. Přijít s nějakým zásadním zrychlením je zkrátka těžké. A některé výsledky mohou působit doslova směšně.

Zrychlený JavaScript

Google se z toho důvodu začal před časem zajímat také o další možnosti, jak zrychlit web jinými cestami. Jednou z nich je protokol SPDY, který chce nahradit starý HTTP. Rychlejšího JavaScriptu si každopádně můžete užít již v aktuální betaverzi Chromu, stejně jako ve vývojovém aktualizačním kanálu. Stahujte:

Zdroj: The Chromium Blog via FavBrowser.com

Byl pro vás článek přínosný?