Hlavní navigace

Chrome OS má konečně pořádný přehrávač. Vyšlo pro něj VLC portované z Androidu

18. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jean-Baptiste Kempf, prezident nadace VideoLAN a stále jeden z vývojářů VLC, na svém blogu oznámil, že nejstahovanější přehrávač na světě je nově dostupný i pro platformu Chrome OS. VLC můžete nově stahovat z Chrome Web Storu.

Hlavní menuKatalog médií
Hlavní menu | Katalog médií

Je nutné zmínit, že VLC na všech platformách používá nativní kód, ale Chrome OS stojící převážně na JavaScriptu a jiných webových technologiích není moc dobrým základem pro videopřehrávače. Tvůrci proto portovali aplikaci z Androidu. Chrome OS dokáže spouštět jeho aplikace, protože obsahuje běhové prostředí ART. Kód VLC pro Chrome OS odpovídá z 95 % tomu z Androidu.

PřehrávačVýběr audio stopy
Přehrávač | Výběr audio stopy

Aplikace vypadá stejně a umí také stejné věci.

  • podporuje všechny možné audio a video formáty a jejich kontejnery: H.264, VC-1, MPEG-2, MPEG-4 ASP, MP3, AAC, Vorbis, AC3, AVI, MP4, MOV, MKV, M2TS, DVD ISO atd.
  • poradí si s titulky i více jazykovými stopami
  • umí se připojit k síťovým streamům i přistoupit na síťové disky
  • nechybí playlisty, ekvalizér, úprava synchronizace, hardwarová akcelerace dekódování

Tvůrci VLC otestovali na Chromebooku Pixel a HP Chromebooku 14. Já jsem si jej vyzkoušel na Aceru C720. Aplikace byla v mém případě dost nestabilní a padala. Přehrávání ale bylo plynulé a fungoval výběr zvukových stop. Titulky mi ovšem nefungovaly (SRT ve zvláštním souboru ani vložené do MKV). VLC nenašlo žádný síťový disk. A u ovládání je vidět, že je optimalizované pro dotykovou obrazovku. Celoobrazový režim se mimochodem spouští stejný tlačítkem jako v prohlížeči, nikoliv poklepáním na obraz.

Nic lepšího (ani jiného) pro Chrome OS ale není. VLC zůstává open source, takže se do vývoje může pustit kdokoliv, kód může opravit nebo rovnou postavit vlastní přehrávač.

Zdroj: Jean-Baptiste Kempf via Reddit

Byl pro vás článek přínosný?