Hlavní navigace

Chromecast už nemusí být ve stejné síti jako mobil. Spáruje se ultrazvukem

27. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tyčinka Chromecast musela být dosud připojena ke stejné síti jako mobil, tablet nebo počítač, aby od nich dokázala přijímat obsah a povely. To už brzy přestane platit. Google na I/O oznámil, že s chystaným updatem už budou moci být zařízení v jiné síti.

Jak to ve skutečnosti funguje, vypátral Janko Roettgers z GigaOMu. Párování Chromecastu s ostatními zařízeními pracuje na principu ultrazvuku. Chromecast skrz televizor vyšle unikátní vysokofrekvenční signál, který zachytí mobil či tablet, ale vy jej neuslyšíte. Tedy pokud čirou náhodou nejste pes, delfín nebo netopýr.

 

S nápadem na využití zvuku k autorizaci zařízení už loni navrhl zaměstnanec Googlu Boris Smus. Stejnou technologii vyvíjela také společnost SlickLogin, kterou Google pohltil letos v únoru. K čemu se to v případě Chromecastu hodí? V přednáškové síni nebo u vás doma nebude muset každý, kdo by chtěl z mobilu poslat na obrazovku nějaká data, získat přístupový klíč k Wi-Fi, ale může přitom využít internetové připojení od svého operátora.

Nabízí se také otázka, co když má televizor tak slabé reproduktory, že vysoké frekvence nezvládne zahrát. V tom případě bude možné použít i PIN. Na televizoru nebo projektoru se objeví unikátní kód, který po naťukání do mobilu provede párování. Určitě ale bude mít omezenou časovou platnost a musí být i dostatečně složitý nebo dlouhý.

Byl pro vás článek přínosný?