Hlavní navigace

Čínská vláda nachystala phishingový podvod na uživatele služeb od Applu

21. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čínští majitelé nových iPhonů 6, jichž první dodávka do země dorazila před týdnem, se potýkají s nepříjemným problémem, když se pokusí přihlásit k účtu Apple. Od neděle totiž velký čínský firewall blokuje spojení ke službě icloud.com. Číňany místo toho přesměrovává na stránku, jež se podobá té, kterou pro přihlášení ke službám poskytuje Apple.

Jinými slovy se jedná o phishing, čili snahu z uživatele dostat přihlašovací údaje k účtu pomocí napodobeniny stránky. Pokud podvodný web navštívíte z Chromu, Firefoxu či IE, prohlížeč vás na phishing upozorní. Naproti tomu Qihoo, v Číně nejrozšířenější prohlížeč, mlčí. Podobně kdosi v Číně útočí na uživatele služeb od Microsoftu.

 

Pro ně vznikla pro změnu napodobenina stránky login.live.com. Jak se zdá, místem činu je velký čínský firewall, což napovídá, že za útoky na přihlašovací stránky stojí samotná čínská vláda. Motivaci k takovému útoku mohlo způsobit zapnuté šifrování v koncových zařízeních, k čemuž nedávno Apple nebo Google přistoupili.

Apple přitom s čínskými úřady spolupracoval na cenzuře požadovaného obsahu. Firma proto bude útokem pravděpodobně překvapená. Situace naznačuje, že mezi americkou společností a čínskou vládou došlo k nějakým neshodám při uvedení nových produktů na místní trh. Výsledkem bude poškozený spotřebitel, jenž si příště rozmyslí, jestli svěří své peníze Applu.

Zdroj: GreatFire.org via The Verge

Byl pro vás článek přínosný?