Hlavní navigace

AMD Opteron 3200: server za cenu desktopu

20. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Předně je dobré zmínit, že nové Opterony nepřináší vlastně žádné změny v architektuře. Jedná se o ta samá jádra, jaká nalezneme ve vyšších modelech procesorů Opteron (řady 4200 a 6200) a vlastně i v desktopových FX. Ačkoli zástupci AMD oficiálně nikdy neřekli ano na otázku, zda jádra jsou totožná, neřekli ani ne. Ovšem již ze snímků jader procesorů a jisté znalosti výrobních procesů je nutně zřejmé, že se vyrábí jeden a tentýž kus křemíku. Některým kusům se „něco“ uzamkne a prodají se jako FX, zbytek se prodá jako Opteron.

Srovnání Opteronů 3200 a FX

Klikněte pro zvětšení

A těmito procesory, tentokráte z nižšího segmentu čtyř-, ale i osmijádrových modelů, jsou právě Opterony řady 3000. Jejich uvedení je symbolické, dnes totiž začíná konference World Hosting Days. Stručně řečeno, jedná se o mikroprocesory serverové kvality a desktopové ceny, to vše při snížené spotřebě. Jak AMD zdůrazňuje, oproti FX jsou dokonce levnější, ale procházejí stejnými testy jako kterékoli jiné Opterony, což zaručuje nejvyšší možnou stabilitu při zátěži 24/7. Jejich paměťový řadič navíc podporuje ECC moduly.

Srovnání Opteronů řad 3200, 4200 a 6200

Klikněte pro zvětšení

Oproti vyšším modelům, které mohou také být nabízeny i v provedení jednoprocesorových serverů, Opterony 3200 nabízí hlavně nízkou cenu. Na trhu již je Opteron 4256 EE, což je osmijádro o frekvenci 1,9 GHz (turbo až 2,8 GHz) a s TDP jen 35 W, ovšem stojí celých 377 amerických dolarů. Dle AMD se však za takovou cenu možná bude dát pořídit dokonce celý server osazený některým z Opteronů 3200. Vychází z nabídky HP ProLiant MicroServeru, který s procesorem Turion II Neo N40L stojí 349 dolarů. Oproti procesoru bude nutné přidat i nejspíše dražší čipovou sadu, stále ale bude možné se pohybovat kolem 400 dolarů na celý server.

Přehled vlastností Opteronů 3000

Klikněte pro zvětšení

Hlavní výhodou snižující cenu je použití Socketu AM3+. Dále i redukce na pouze dvojkanálový paměťový řadič s podporou jen čtyř modulů. Díky tomu je však možné využít levnější nebufferované ECC moduly. Na druhou stranu paměti mohou zrychlit až na 1,6 GHz (dokonce 1,86 GHz při osazení jen dvou banků), což může také dopomoci ke zvýšení propustnosti. Použití starší čipové sady znamená jen podporu SATA 3 Gb/s, to by ovšem vadilo jen při osazení SSD či výkonnějších polí RAID. Ani jedno asi často v těch nejlevnějších serverech neuvidíme. Na druhou stranu to opět platformu zlevní, nakonec, příslušný čipset již AMD vyrábí značnou dobu.

Trendy nákupu serverových procesorů

Klikněte pro zvětšení

Další snímek z prezentace AMD ukazuje rostoucí trend virtualizace, dnes přenesené až do vzrůstajícího trendu cloudu. Leckdo by si říkal, zda tak má vůbec smysl pořizovat dnes malý server. Někdy je však potřeba pro některé aplikace opravdu vlastní server vyhradit. A než se svěřovat pochybným poskytovatelům outsourcingových služeb (takové firmy dnes rostou jako houby po dešti, jak jistě mnoho zasvěcených ví), je občas bezpečnější, ale i levnější si pořídit i do malé firmy vlastní malý server.
Využití tak nové modely najdou zejména v těch naprosto nejlevnějších systémech, kde bude potřeba prostě železo nehledě na výkon. To budou nejspíše z větší části tower servery, ale nebrání to ani 1U rack-mount modelům.

Možné využití Opteronů 3200

Klikněte pro zvětšení

Na takovém stroji ale stále může běžet více virtuálních strojů, má-li fungovat jako podnikový server pro všechno, a na to je obvykle stále lepší mít větší počet reálných, fyzických jader, oproti SMT u konkurenčních produktů Intel. Zde nejspíše najdou vyžití trochu výkonnější výše taktovaná čtyřjádra či přímo osmijádra. Dále mohou Opterony 3200 pojmout různé OEM a miniaturní systémy jako právě MicroServer od HP, a nakonec, mohou se objevit se i v na míru navrhovaných datových centrech. Vždyť např. Dell na to má celou jednu divizi. Co si ovšem nechávám na konec jsou v podstatě opět enterprise systémy.

AMD tyto systémy označuje různě, možná je ani přímo nemá na mysli, ale Opterony 3200 mají stále potenciál se dostat i na ty naprosto nejvyšší příčky. Samozřejmě, pro toho, kdo má dostatek místa, může být výkonem i cenou nejlepším řešením pořízení velké spousty levných 1U serverů, obvykle to ale tak úplně není, protože i poskytovatele služeb nakonec limituje místo a rostoucí náklady na chlazení při „rozlézání se do prostoru“. Na popularitě tak stále nabírají blade servery (oblíbené „žiletky“), což je přesně ono. Maximální možný výkon na minimální ploše.

Toto mohou nabídnout výkonnější osmijádra, ta ale mají vyšší spotřebu a takové množství ztrátového výkonu na malé ploše nemusí být možné ani odvést. V praxi tak jsou k tomuto účelu mnohdy použity právě procesory z nejnižšího segmentu, nabízející solidní výkon na watt. Na třetinu plochy 1U serveru se stejně víc jak procesor, čtyři paměťové moduly a 2,5" disk obvykle nevejde, ale vzato z druhé strany, možná až desítky jader na ploše 1U serveru nevypadá špatně, že? Společnost SeaMicro šla dokonce cestou použití modelů Intel Atom. Více popisuje naše starší aktualita, zástupci AMD však v podstatě potvrdili to, co se předpokládalo: toto hotové řešení nabídne společnost svým partnerům k integraci.

Potenciál SeaMicro pro AMD

Klikněte pro zvětšení

V první vlně (nejspíš ale až příští rok) se možná dočkáme prostě karet s Opterony, vzájemně propojených přes severní můstky (jelikož procesory nemají přímo v sobě řadič sběrnice PCI Express). V budoucnu AMD využije modularity svých procesorů a může tak přidat tyto řadiče do jednoho procesoru, možná tam uvidíme dokonce celé severní můstky. Další možností je i přestavba řešení na sběrnici HyperTransport, což také skýtá značné možnosti. Hlavně ale bude možné integrovat do jednoho pouzdra mikroprocesor přímo s řadičem zajišťujícím propojení modulů a sdílení síťové konektivity, diskového subsystému aj. Ať je už postaven na PCIe či HT.

Hustota integrace tak může raketově vzrůst. Základní potenciál je dle AMD až dvanáctinásobek propustnosti na šestině plochy. Připomeňme, že samotné sběrnice problém nejsou, i současné řešení SeaMicro pracuje se starým PCI Express 1.1, jde opravdu o to, vměstnat co nejvíce procesorových jader na co nejmenší plochu při zajištění dostatečného chlazení.

Srovnání s nabídkou Intelu

Klikněte pro zvětšení

Podíváme-li se ke konkurenci, zjistíme, že v současnosti má Intel pro jednopaticové servery v nabídce modely Xeon E3-12xx. Z toho cenou a spotřebou bude Opteronům 3200 odpovídat v podstatě jen model E3-1220L. S TDP 20 W nabízí dvě jádra o frekvenci 2,2 GHz a to za 189 dolarů. Zbývající modely mají sice již čtyři jádra a vyšší frekvenci, ovšem také spotřebu až 80 W a cena poměrně dost roste s každými 100 MHz základní frekvence. Ceny platforem AMD jsou obecně nižší, tudíž srovnatelný výkon a spotřebu AMD může nabídnout levněji. Dle AMD se tak mohou systémy založené na jejich platformě zaplatit již o měsíc dříve (nezapočítává však provozní náklady).

Model Počet jader Frekvence (Turbo) TDP
Opteron 3250 EE 4 2,5 GHz (3,5 GHz) 45 W
Opteron 3260 EE 4 2,7 GHz (3,7 GHz) 45 W
Opteron 3280 HE 8 2,4 GHz (3,5 GHz) 65 W

 

Tabulka shrnuje tři modely, které zpočátku přijdou na trh. Dle společnosti jsou v podstatě v přípravě (a možná i ve výrobě) již od konce minulého roku, tudíž dnes opravdu budou na trhu a většina partnerů začne ode dneška nabízet i systémy s těmito mikroprocesory. Také se vám do hlavy dere myšlenka typu „konečně snad nějaké výhodné Bulldozery“?

Byl pro vás článek přínosný?