Hlavní navigace

Dvacet dní do Vánoc, stále máte čas pořídit pořádné dárky [Redakční tipy #4]

3. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jestli nemají být v lednu přeplněné útulky pro počítačový hardware, je třeba dobře vybírat. Nekupujte svým blízkým notebooky bez SSD, s TN a s mizerným rozlišením 1366 × 768 px. Nekupujte jim ani obří telefony, které se nedají držet jednou rukou (pokud si nejste jistí, že opravdu ocení phablet). Kupte jim třeba něco z mého seznamu:

1. Asus Zenbook UX303LA: třináctipalcový ideál?

Zenbooky jsou obecně velmi kvalitní, konkrétně model UX303LA-R5073H má na 13" ideální a málo vídané rozlišení 1600 × 900 px, přitom jde stále o matné IPS. Synonymem ultrabooků v původním slova smyslu se v poslední době staly právě Zenbooky od Asusu.

Ostatní jsou cestou otočných konvertibilních zařízení, pravověrný ultrabook je ovšem podle mně lepší. Zenbook UX303LA je lehký, nechybí 128GB SSD a cena do dvaceti tisíc? Vánoční ideál.


Graf ceny produktu Asus UX303LA-R5073H poskytuje server Heureka.cz

2. Evolveo XtraCam W3: video jako důkaz

Jednoduchá kamera, který pořizuje kvalitní záznam do formátu MP4 a snadno se ovládá dvěma tlačítky. Protože důkaz je více než slova a když nenatočíte nabořené plechy pro pojišťovnu, tak třeba humorné video na Youtube. XtraCam je drobná, má snadnou montáž a natáčí nadprůměrně kvalitní video.

Čtěte: Velký test autokamer do 3000 Kč: 12× natáčet a chránit (test)


Graf ceny produktu EVOLVE XtraCam W3 poskytuje server Heureka.cz

3. Synology DS414slim: úsporný NAS

Pokud vám dnes stačí kapacita NASu do 3 TB, není důvod vyhýbat se malým 2,5" diskům. Takový NAS je úspornější a nestojí více než ostatní. Kdo potřebuje více než 3 TB místa, musí se poohlédnout jinde, ale takových lidí je málo.

V brzké budoucnosti pak třeba už budou dostupná levnější SSD a v poli RAID5 na nich uložíte data také bezpečně. Neukládejte všechna data jen v počítači, sdílené úložiště má v domácnosti důležitou funkci. Kupte si malý NAS a 3,5" formát nechte jen nejnáročnějším.

cena: 8 000 Kč

 

4. Zoner Photo Studio 17: na fotky profesionálně

Fotíte? Nezáleží na tom, jestli smartphonem, kompaktem nebo zrcadlovkou, důležité je se o fotky správně starat. Se Zoner Photo Studiem fotky protřídíte, upravíte a můžete je rovnou i nahrát na neomezenou webovou galerii Zonerama.

Nový Zoner koupíte buď na flashdisku a s knihou plnou návodů, nebo elektronicky. Funguje i na dotykových zařízeních a do Vánoc k němu dostanete ještě poukaz na fotoknihu. Mějte v počítači legální kvalitní český software.

 

Čtěte: Zoner Photo Studio 17: očekávaná evoluce nejlepšího, nebo něco víc?

Čtěte: Na české Zoneramě je už 35 TB fotografií a nové Zoner Photo Studio vyšlo na flešce

cena: 1499 Kč, studenti 799 Kč

 

5. Apple iPhone 5S: poslední malý iPhone

Protože nový iPhone 6 se nevejde do jedné ruky a rok starý 5S je stále velmi výkonný, navíc nyní trochu se slevou. S iPhonem 5S vydržíte dlouho jako s novým, jejich podpora je delší než u telefonů s Androidem, mezi kterými už ani takto malé výkonné telefony příliš nenajdete.

V doporučení máme prostřední variantu se 32 GB paměti, u které je vidět, že Apple nedává levně ani rok staré telefony. Ale jiná možnost není a třeba jednou Apple zase předvede rozumně velký iPhone.

 


Graf ceny produktu Apple iPhone 5S 32GB poskytuje server Heureka.cz

6. Samsung Galaxy S4 mini: s vylepšeným Androidem

Pokud ovšem chcete Android, mohu doporučit minulou generaci Galaxy S v mini verzi. Xperia Z1 Compact od Sony je sice výkonější a Samsung má docela přepálené barvy displeje, nicméně když držíte malé Androidy v ruce, je Samsung svým zpracováním jasnou volbou.

Podmínkou doporučení je ovšem šikovný kamarád, který vám tento (naštěstí ne moc drahý) telefon upraví a nahraje do něj CyanogenMod místo originálního rozhraní TouchWiz. Vedle jiného systému taky silně doporučím koupit Black Edition, což znamená černá záda s imitací kůže. Všechny ostatní barevné varianty jsou totiž dost lesklé.


Graf ceny produktu Samsung i9195 Galaxy S4 mini poskytuje server Heureka.cz

7. Garmin Vívosmart: lepší než ostatní

Chytré náramky jsou stále jen trochu lepšími krokoměry. Výjimku tvoří Vívosmart od Garminu, který na OLED displeji zobrazuje i jméno volajícího či kousek smsky.

Potěší kvalitním zpracováním, jen výdrž už není půl roku, jako u staršího pasivního Vívofitu. I tak je týden na baterii vzhledem k funkcím celkem pěkný. Narozdíl od levných náramků tento neskončí za dva týdny v šuplíku, ale stane se přirozeným rozšířením smartphonu.


Graf ceny produktu GARMIN Vívosmart poskytuje server Heureka.cz

8. Toshiba Portégé Z30-A-18M: pracovní i na doma

Extrémně lehký a tenký pracovní notebook v hořčíkovém těle s výbornou podsvícenou klávesnicí a dokovacím portem. Chtějte verzi s Full HD IPS displejem a 256GB SSD diskem a dostanete perfektní pracovní stroj.

A chybu neuděláte ani když sáhnete po 15" modelu Tecra Z50, se kterým získáte numerický blok kláves a Full HD rozlišení získá větší smysl. Portégé Z30 nechybí LAN, matný displej a tlačítka až nad touchpadem jsou návyková.


Graf ceny produktu Toshiba Portege Z30-A PT243E-07S05SCZ poskytuje server Heureka.cz

9. Genius PowerBank ECO-u1027: na Android i iPhone současně

Externí baterie k mobilům je výborný a přitom levný dárek. Na trhu je jich hrozně moc, tak není lehké si vybrat. Zajímavou volbou je třeba Genius, který má kapacitu 10 000 mAh a dva výstupky, kterými nabijete dva telefony/tablety současně. Jeden z nich je silnější (2,1 A).

Jen škoda, že v balení nedostanete rovnou dva kabely, takže pro nabíjení ve dvou si druhý musíte sehnat sami. Tenhle Genius je ale díky tomu dobrou volbou a vzhledem je své kapacitě ani tak moc nestojí.


Graf ceny produktu Genius ECO-u1027 Red poskytuje server Heureka.cz

BBBB

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.