Hlavní navigace

Fraška pokračuje. Google znovu blokuje YouTube na Windows Phonu

16. 8. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Předevčírem jsme psali, že společnosti Google a Microsoft zakopaly válečnou sekeru a konečně dopřejí uživatelům Windows Phonu plnohodnotnou aplikaci YouTube. Nakonec to platilo jen několik hodin, Google už zase aplikaci Microsoftu blokuje, protože údajně poručuje podmínky používání služby.

Podrobněji se k tomu vyjádřil David Howard z Microsoftu. Googlu vadí, že Microsoft nepřepsal aplikaci do formátu HTML5. To Redmondští považují za zvláštní požadavek, neboť tuto podmínku nesplňuje ani oficiální přehrávač YouTube pro iOS nebo Android. Microsoft říká, že převod bude náročný a ani sám Google ještě neví, jak na to. Proto Microsoft vydal dočasnou verzi splňující staré podmínky, aby uspokojil své uživatele, než dokončí novou aplikaci.

YouTube 3.2 pro Windows Phone YouTube 3.2 pro Windows Phone YouTube 3.2 pro Windows Phone YouTube 3.2 pro Windows Phone YouTube 3.2 pro Windows Phone

Google si pak ještě stěžuje, že aplikace Microsoftu neservíruje uživatelům reklamy tak, jak by měla. Microsoft se přitom brání, že k tomu nemá dostatečné informace, neboť je Google nechce poskytnout. Reklamy tak dle všeho nejsou vždy relevantní vůči přehrávanému videu nebo uživateli, který jej sleduje.

Microsoft na svou obranu dodává, mu jde jen o to nabídnout svým uživatelům stejný zážitek, jako mají lidé na Androidu a iOS. Googlu navíc na své náklady přinese uživatele a zdroj příjmů. Kritizuje také změnu přístupu Googlu k otevřenosti. Microsoft je ostatně strůjce několika stížností a žalob týkající se zneužívání dominantního postavení ve vyhledávání a mobilních systémech. 

 

Sága YouTube vs. Windows Phone

1. Google je znám svou nechutí dělat aplikace pro jiné platformy než Android a iOS. Windows ignoruje, jedinou výjimkou je vyhledávač, jenž vydal pro Windows 8, RT i WP8.

2. Microsoft proto musel přehrávač YouTube vytvořit sám. Dlouho dobu to byl pouze „spouštěč“ mobilního webu, který nic neuměl. V květnu ale Redmondští vydali novou verzi, která v podstatě hackla podmínky a API Googlu. Aplikace dostala spoustu funkcí a uměla třeba také stahovat videa. Více zde.

3. Google do dvou týdnů reagoval, jakože takhle tedy ne. Poslal Microsoftu dopis, ve kterém vyjádřil rozhořčení a požadoval stažení ze Storu. Microsoft totiž v aplikaci nezobrazoval reklamy, což stejně jako stahování videí porušuje podmínky používání služby. Více zde.

4. Microsoft pak uvolnil novou verzi, která funkci pro stahování videa odebrala. Reklamu ale stále nezobrazovala, protože Google nechtěl zpřístupnit API, jež to dokáže. Na stranu Microsoftu se staví i média a uživatelé, protože v zájmu vše je, aby fungující aplikace pro WP vznikla. Více zde.

5. Rychle potom obě firmy oznámily, že se nakonec dohodnou a nová aplikace posvěcená Googlem vznikne během pár týdnů. Více zde.

6. Těch týdnů nakonec bylo 11. Nová verze YouTubu se 14. srpna objevila ve Windows Phone Storu.

7. Google po 30 hodinách aplikaci znovu blokuje. Šikanuje Microsoft tím, že požaduje nesplnitelné. Viz začátek článku.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?