Hlavní navigace

Google spustil Allo. Novou chatovací aplikaci, která je až příliš cool

23. 9. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aktualizováno 23. září 2016

Google Allo už funguje i v Česku. Aplikaci pro Android (Play Store) i iOS (App Store) můžete ode dneška stahovat a dát nové síti šanci.

Původní článek z 21. září 2016

V květnu Google představil dvě nové komunikační aplikace Allo a Duo. Mají doplnit stávající službu Hangouts, která se odteď více soustředí na firemní využití. Allo a Duo mají být pro spotřebitele. První slouží k textovému chatu, druhá pro (video) volání. Podle Googlu jde o tak odlišné formy komunikace, že se nehodí je mít na jednom místě. Lepší je prý vytvořit dvě specializované aplikace. Ostatně Apple to má také tak (FaceTime a iMessage).

Google Allo

Duo už u nás funguje od srpna, Allo přichází až s měsíčním zpožděním. Google už tradičně novinkou spouští ve vlnách, takže je možné, že ji stejně jako já ještě nemůžete používat. Ostatně, zkuste to sami. Aplikace budou k dispozici pro Android (Play Store) a iOS (App Store).

 

Již z toho vyplývá, že se Google zaměřuje čistě na mobilní komunikaci. Webová verze chybí, možnost využití klientů třetích stran pochopitelně také. Allo je uzavřená síť. A proč si Google myslí, že byste ji měli používat?

" width="560" frameborder="0" height="315">

Lákadla Allo

Má šest hlavních vychytávek. Smarty Reply jsou chytré odpovědi známé z Inboxu. Google se učí, co píšete a jak odpovídáte. Chápe kontext konverzace, a proto bude doporučovat odpovědi sám. Umělá inteligence ví, co asi chcete napsat, takže navrženou odpověď je možné „odklepnout". Dokonce i rovnou zhodnotí fotku, kterou vám někdo poslal (a pozná, co se na nich nachází). „Máš pěkného psa!" Smarty Reply zatím funguje jen v angličtině.

Assistant je nový pomocník Googlu, se kterým si přímo v chatu můžete povídat. Jde o vylepšený engine Google Now, ale zde je formou chatbotu součástí komunikace (i skupinové). Můžete mu pokládat dotazy, asistent také bude do chatu přikládat kontext. To když s kamarádem domluvíte návštěvu sushi baru. Google najde adresu, recenze apod. Také asistent zatím funguje jen v angličtině.

V chatu je možné měnit velikost fontu, takže adresáta můžete seřvat zvýrazněným textem i bez VERZÁLEK nebo naopak poslat drobný text, jako že se stydíte. Stejně jako u jiných moderních chatů lze do textu kromě smajlíků vkládat kreslené samolepky. Do fotek lze kreslit a přidávat text.

Poslední vychytávkou je anonymní režim. V něm se aktivuje end-to-end šifrování a časová platnost zpráv. Google ani nikdo jiný nebude mít přístup ke znění zprávy a po nastavené době zmizí ze zařízení odesílatele i příjemce. Google původně tvrdil, že end-to-end šifrování bude v celé aplikaci, u běžného chatu tomu tak nakonec nebude. Zřejmě by pak nefungoval asistent ani doporučované odpovědi.

Oproti Hangouts nepotřebuje Allo (ani Duo) účet u Googlu. Chat se váže k telefonnímu číslu podobně jako u WhatsAppu, Viberu nebo nově Facebook Messengeru. Uživatel tedy pomocí SMS ověří číslo a zvolí si přezdívku. Podle zahraničních zkušeností bohužel není možné používat jeden účet na více zařízeních. Chat z mobilu nebude na tabletu a naopak. To je přitom možná užitečnější funkce než samolepka…

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?