Hlavní navigace

Ivio: filmy zdarma budou po TV premiéře, placené ještě před DVD

14. 3. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zástupci společnosti Hollywood Classic Entertainment, která Ivio provozuje a jejíž distribuční zásoba zároveň formuje nabídku této služby, ve čtvrtek oficiálně spustili projekt Ivio.tv. Potvrdili, že většina nabízených titulů na Ivio má být i do budoucna bezplatná (momentálně je to asi 700 titulů), a ujistili, že nedostatky budou postupně mizet. Zatímco databáze se nemá obměňovat, jako je tomu často u konkurence, ale jen rozšiřovat – bez mazání starších filmů.

Ivio chce uspět i díky spolupráci s ČSFD
Ivio chce uspět i díky spolupráci s ČSFD

Mezi zásadní informace bezesporu patří, že stávající dabovanou a originální zvukovou stopu v nejbližších týdnech doplní možnost zapnout si titulky. Do dvou měsíců ji pak má nabízet každý z dostupných titulů.

Dále se nemusíme bát, že by nás Ivio drželo jen u počítačů. První verzí pro mobilní zařízení bude ta pro iOS, kterou v App Storu najdeme do týdne, verze pro Android se pak zpozdí až o měsíc. Do budoucna se pak počítá i s podporou Smart TV. Ivio umožní spojit do jedné skupiny sdílející platby a nákupy až čtyři zařízení napříč platformami. Platby budou řešené prostřednictvím SMS zprávy nebo platebními kartami (přes provozovatele GoPay) a u mobilních aplikací pomocí In-App Purchase.

Tip: Ivio: nový český „Netflix“ streamuje filmy zdarma s reklamou. Legálně

Společnost H.C.E. projektu evidentně věří, jelikož se s ním chystá expandovat minimálně na Slovensko. Se zásobou bezplatného obsahu studií jako Walt Disney, Fox nebo BBC a podporou/propojením s Česko-Slovenskou filmovou databází si diváky určitě najde. Otázka je, nakolik se stane vhodnou náhradou za ilegální služby, což je přece jen stěžejní ambice.

 

Mezi bezplatné filmy totiž H.C.E. plánuje uvádět jen tituly, u nichž již proběhla televizní premiéra. Což znamená až roční čekání od kinopremiéry. Na druhou stranu v placené sekci najdeme filmy, které ještě nestihly dorazit na DVD. Vzhledem k tomu, že právě datum vydání filmu na DVD či Blu-ray většinou odpovídá době, kdy se film objevuje na torrentech a jiných pirátských zdrojích ve slušnější kvalitě, by právě tohle jako tahák už stačit mohlo.

Byl pro vás článek přínosný?