Hlavní navigace

Křišťálová Lupa 2016: Po deseti letech skončilo kralování iDnesu

2. 12. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

O výsledcích v jednotlivých kategoriích znovu rozhodovali fanoušci ve veřejné anketě, polovinu cen udělila odborná porota. Tradičně si představíme vítěze jednotlivých kategorií. Kompletní pořadí najdete na oficiálním webu.

Ceny internetové veřejnosti (uživatelská anketa)

DVTV stejně jako loni ovládlo Cenu popularity. Pořad Martina Veselovského a Daniely Drtinové ale navíc ukončil nepřerušované desetileté kralování iDnesu v kategorii Zpravodajství. Loni bylo DVTV druhé, letos u veřejnosti zvítězilo.

Na vítězné vlně je také Heuréka, která v kategorii Internetové obchodování vyhrála již počtvrté v řadě. Neublížila jí ani letošní antikampaň Alzy, jež se proti nejnavštěvovanějšímu srovnávači cen postavila kvůli střetu zájmů. Heuréka totiž patří do skupiny Rockaway stejně jako řada velkých e-shopů (Mall, CZC, Parfémy.cz apod.).

Tradičním vítězem je také Seznam a jeho Mapy.cz. Je to pro ně již sedmá výhra napříč různými kategoriemi. Letos byla zvolena nejpopulárnějším Nástrojem a službou. Letos Seznam na mapách hodně zapracoval. Přinesl hlasovou navigaci, stopaře, nové snímky, plánky pro vodaře nebo offline mapy Evropy.

Páté vítězství si připisuje také Živě.cz. Podle veřejnosti jde o nejlepší Zájmový web roku 2016. Živě letos prošlo redesignem, změnilo majitele a přetáhlo k sobě jednoho autora Cnews.

Lupa se už dostala i mezi mládež. YouTuber Jiří Král si odnesl první místo v kategorii One (wo)man show. Král se navíc dostal i do užší nominace na Cenu popularity a Osobnost roku.

 

Ceny odborné poroty

Osobnostmi roku se nakonec stali Eduard Kučera a Pavel Baudiš, spoluzakladatelé Avastu. Přední bezpečnostní společnost totiž letos koupila svého souseda a zároveň největšího konkurenta – AVG. Akvizice AVG je podle poroty také Projektem roku. Avast byl zvolen též nejlepším Globálním projektem českých tvůrců.

Zonky ovládly kategorii E-commerce inspirace. Tento web zpřístupňuje P2P půjčky. Lidé půjčují peníze dalším lidem. Prý s klidem. Twitterový účet Ministerstva kultury je nejlepší Obsahovou inspirací.

Marketingovou inspirací je 1. liga ePojisteni.cz za to, že i internetová firma dokáže sponzorovat nejvyšší fotbalovou ligu. Ve světě ještě ale nemá takový zvuk jako Premier League nebo La Liga. Ale za to nemůže jen název.

Inspirací roku se stal projekt LidskáSíla.cz. Pomocí něho si můžete domů pozvat uklízečku. Tedy pokud bydlíte v Praze, Brně nebo Plzni. Službu již využívá více než 1000 zákazníků.

Hlídač smluv Michala Bláhy je Veřejně prospěšnou službou. Hlídač kontroluje obchodování státu a veřejné správy.

Také Anticena souvisí s financemi státu. MF letos prosadilo novelu hazardního zákona, který v sobě obsahuje bod umožňující cenzuru internetu.

Byl pro vás článek přínosný?