Hlavní navigace

Mini PC: barebony i počítače k strčení do HDMI či zásuvky [Computex]

4. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od doby před třemi lety, kdy se Intel poprvé vytasil s minipočítačem NUC, se podobné krabičky staly jednou z hlavních oblastí zájmu nové trhy hledajících výrobců počítačů a základních desek. Na Computexu 2015 se proto tento artikl také hojně vystavoval i spolu s ještě novějším trendem – počítačovými „klíčenkami“, které Intel tak trochu odkoukal od výrobců multimediálních přehrávačů/počítačů na bázi ARM.

Zvlášť jsme se už zabývali produkcí Zotacu, který byl zajímavý třeba tím, že představil barebony s různými APU od AMD (Kaveri, Carrizo). Firma rovněž vystavovala své nové Zboxy R, které díky zdvojeným pozicím pro disk umožňují provozovat pole RAID.

Zotac Zbox MA760
Zotac Zbox MA760 se čtyřmi DisplayPorty

 

Zatímco Zotac je v tomto oboru veteránem, pokud vím nově se na Computexu objevila také mini PC od firmy Biostar, který tak představuje dalšího výrobce základních desek, který se tímto směrem přeorientovává. Výrobek na fotografii nese poněkud krkolomné jméno iDEAQ-T1 IN294KT1 a je založen na čtyřjádrovém Celeronu N2940 z 22nm série Bay Trail-M, zřejmě aktivně chlazeném.

Biostar iDEAQ-T1 IN294KT1
Biostar iDEAQ-T1 IN294KT1

 

Asus: Chromebox, Braswell, Skylake s Iris Pro a pero

Dalším výrobce základních desek, Asus, předvedl krabičky hned čtyři. První z nich je Chromebox CN62, už druhý strojek tohoto výrobce s omezeným webovým systémem od Googlu. Novinkou v tomto modelu je procesor generace Broadwell a údajně podpora 4K videa. Podle Asusu má tento Chromebox mít klidovou spotřebu pouhých 6 W.

Asus Chromebox CN62 Asus Chromebox CN62 Asus Chromebox CN62
Asus Chromebox CN62

Asus VivoMini UN45 už je naopak klasické PC určené pro Windows (nebo Linux a podobně), založené na 4W dvoujádrovém Celeronu N3000 generace Braswell. Tento minipočítač je chlazen pasivně a má všechnu obvyklou konektivitu, jakož i D-Sub, HDMI a mini DisplayPort pro monitor. Rozměry dělají 13,1 × 13,1 × 4,2 cm a uvnitř je místo pro SSD do slotu M.2, 2,5" disk a dva paměťové moduly. Zřejmě by měla existovat také verze s čtyřjádrovým Celeronem N3150, jenže ta již má mít ventilátor.

Asus VivoMini UN45
Asus VivoMini UN45

Asus ukazoval také o něco tlustší VivoMini UN65 také s aktivním chlazením. V této záležitosti má už být jinší procesor, a to zatím neupřesněný čip generace Skylake. Jeho součástí má být dokonce i grafika třídy Iris Pro, takže by mohlo jít o hodně zajímavé mini PC (ale také asi dost drahé). Konektivita a sloty/pozice jsou zde prakticky stejné (včetně DisplayPortu), zajímavé je třeba lepší dual-band Wi-Fi 802.11ac. Jako paměť je jinak použita DDR3L ve dvou slotech SO-DIMM, nikoliv DDR4.

Asus VivoMini UN65
Asus VivoMini UN65

Už poněkud méně „mini“ je VivoPC VC65. Také zde se bavíme o procesoru Skylake, Asus inzeruje také podporu pro RAID, což asi znamená, že jsou uvnitř alespoň dvě pozice pro 2,5" disk. Tento minidesktop má také přímo uvnitř integrovaný napájecí zdroj, takže místo notebookové cihly budete používat normální 220V šňůru.

Asus VivoPC VC65Asus VivoPC VC65
Asus VivoPC VC65

Asus už rovnou předváděl i svou variaci na Intel Compute Stick, která se jmenuje Asus Pen Stick. Uvnitř by měl být procesor Atom generace Cherry Trail, 2 GB RAM a 32GB úložiště, vypadá také zcela pasivně (což záležitost Intelu nakonec není). Kromě dvou portů USB 2.0 je na zařízení také čtečka karet micro SD. Rozměry jsou 12,1 × 3,2 × 1,4 cm, nainstalovány mají být Windows 10 a zařízení má stát okolo 150 dolarů. Prodej má začít v čtvrtém kvartále roku.

Asus Pen StickAsus Pen Stick
Asus Pen Stick

 

minipočítačích Beebox od konkurenční firmy ASRock už jsme informovali minulý měsíc. Na veletrhu bylo toto zařízení s procesorem Celeron N3000 vystaveno, prohlédnout si ho můžete na videu web MobileGeeks. Jak v něm můžete vidět, půjde o jedno z prvních těchto PC (a barebonů) s portem USB typu C. Beebox je zajímavý také tím, že umožňuje připojit hned tři monitory na digitální výstupy (dvě HDMI a DisplayPort).

 

ECS má počítače s procesory Intel Quark

Aby těch výrobců desek nebylo málo, vystavovala na veletrhu také Elitegroup alias ECS a její sortiment byl zrovna docela zajímavý. K vidění byla Liva Core s procesorem Core M-5Y10C, která by měla být nakonec skutečně pasivní.

ECS Liva Core
ECS Liva Core

ECS Liva X2
ECS Liva X2

Vedle modelu Core má firma také také zakulacenou krabičku Liva X2. Ta má uvnitř Celeron N3050 a měří 15,6 × 8,3 cm. Existovat by mělo vícero konfigurací (2/4 GB RAM, 32/64 GB úložiště). Pro monitory má mít HDMI a D-Sub, ale na některých obrázcích jsou vidět také dvě HDMI.

ECS mPC
ECS mPC

ECS dále ukazovala také barebony mPC, velmi podobné NUCu a založené na Celeronu N2830. Šasi bude mít nižší verzi jen pro disky mSATA, ale také tlustší variantu pro 2,5" disky.

 

Nejzajímavější (nebo aslespoň nejexotičtější) věcí od ECS jsou ale průmyslová či embedded mini PC založená na čipu Intel Quark X1021. Jde o 32nm SoC s jedním 32bitovým jádrem na taktu 400MHz a TDP 2,2 W, obsluhující 1 GB paměti. ECS ukazovala dvě verze těchto krabiček s různou konektivitou (jeden až dva 100Mb/s Ethernety, RS-232, RS-485, USB, Mini PCI Express, Micro SD, Micro SIM, GPIO). Tyto záležitosti ovšem nemají žádnou formu grafického adaptéru, takže mohou sloužit jen v roli „bezhlavých“ zařízení.

ECS, počítače s procesorem Intel Quark X1021ECS, počítače s procesorem Intel Quark X1021
ECS, počítače s procesorem Intel Quark X1021

 

Počítač do zásuvky

Poslední dva zástupci v dnešním defilé pak pocházejí od velkých ODM výrobců, kteří na dálném východě vyrábějí kde co, ale obvykle ne pod vlastní značkou. Foxconn Kangoroo je kapesní minipočítač pro Windows 10, založený na procesoru Cherry Trail. Má dokonce i baterii, která ho udrží v chodu po šest hodin. Zajímavostí, kterou jsem zatím jinde neviděl, je uněj integrovaná čtečka otisků prstu, která by měla sloužit k přihlášení a zabránit tomu, aby se vám k datům někdo dostal, když Kangoroo omylem někde zapomenete.

Foxconn Kangoroo
Foxconn Kangoroo

Hodně zajímavý počin je pak kousek pojmenovaný Compute Plug od firmy Quanta. Na první pohled se jedná o USB nabíječku do elektrickézásuvky a také tak funguje (poskytuje dva porty USB 3.0). Ve skutečnosti má ale uvnitř kompletní PC s Bluetoothem, Wi-Fi a portem HDMI, ke kterému se dá připojit monitor. Stejně jako Kangoroo tuto hračku představoval Microsoft, takže očekávám, že i zde budou nainstalovány Windows 10.

Quanta Compute Plug
Quanta Compute Plug

 

Quanta měla na Computexu ještě jeden zajímavý produkt, ovšem jen ve stádiu prototypu: klíčenkové PC, založené na 4,5W procesoru Core M-5Y10. Přístroj označený NH6 na videu zachytil opět web Mobile Geeks. NH6 se opět připojuje do televize pomocí HDMI, proti dnešním Compute Stickům ale má některé významné změny: kromě portu USB 3.0 plné velikosti je na něm například i oboustranně zapojitelné USB typu C. Rozměrově je NH6 poměrně velké, nejedná se ale ještě o návrh přímo určený do výroby, takže finální šasi by mohlo být menší.

Zdroje: TweakTown, Liliputing (1, 2, 3), SayDigi, FanlessTech (1, 2), ComputerBase, The Tech Report, PC Perspective,

Byl pro vás článek přínosný?