Hlavní navigace

Nešly vám kromě Googlu i jiné weby? Pak máte špatně nastavené připojení. Co udělat?

23. 11. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včerejší výpadek Googlu ukázal jednu velkou slabinu. I přes decentralizovanost internetu může problém jedné firmy ochromit velkou část sítě. Googlu sice nešel vyhledávač, YouTube nebo Gmail, ale kvůli chybě v jeho interním nastavení se většině tuzemských uživatelů odstavily i další služby. I ty negooglovské. Jak to?

Google nabízí rozhraní a další prostředky i pro webové stránky nebo mobilní služby třetích stran. Těmi jsou například mapy. Vypadne-li Google, nepoběží ani produkty využívající jeho podklady. Podobným příkladem je reCaptcha, což je ověřovací systém, pomocí něhož ve webových formulářích potvrzujete, že nejste robot, který chce spamovat nebo páchat jinou škodu. Stránky pak ve velkém používají webové fonty nebo javascriptové knihovny hostované na serverech Googlu. Pokud má internetová jednička problém, ovlivní to i ostatní.

Včera ale nejspíš mnoho z vás nemohlo surfovat ani na ostatních stránkách s Googlem nijak nesouvisejících. To se mohlo stát tak, že váš počítač, router nebo poskytovatel připojení používá Google Public DNS.

Když selže telefonní seznam

Domain Name System si představte jako telefonní seznam, který obsahuje jména a telefonní čísla. Jménem je například seznam.cz, číslem 77.75.77.53. Číslo je IP adresa serveru, na kterém je web umístěný. To je adresa, která je pro počítače důležitá. Doména (jméno) seznam.cz je pouze zjednodušením pro uživatele, aby si nemuseli pamatovat všechna ta divná čísla.

 

DNS se tedy stará o překlad adres. Pokud vypadne, počítač po zadání adresy seznam.cz nebude vědět, jaká je jeho faktická adresa. (Pomineme-li, že adresy se uchovávají ve vyrovnávací paměti.) Včerejší výpadek Googlu odstavil také jeho DNS servery.

Nastavení DNS ve Windows 10
Nastavení DNS ve Windows 10

Pokud je vaše připojení na něm závislé, neměl se počítač nebo mobil jak obrátit na „překladatele“. Pro tyto případy se v nastavení DNS u síťových prvků používají dvě adresy. Problém je, pokud obě patří jednomu poskytovateli. Sám Google provozuje DNS na adresách 8.8.8.8 a 8.8.4.4.

Pokud jste nastavení neměnili ručně, budete mít v počítači, mobilu, tabletu nebo routeru/modemu nastavenou DNS automaticky pomocí DHCP. Tu vám přidělil poskytovatel připojení. V koncovém zařízení i onom modemu/routeru si můžete adresu DNS serveru změnit. Ideální je to na počítači a dalších zařízeních nechat na automatice a adresu změnit jen na přípojném bodě, tedy modemu/routeru. Pak se změna projeví na všech zařízeních v domácnosti.

Jak nastavit DNS servery

Googlovskou DNS klidně můžete nechat jako primární, včerejší výpadek byl ojedinělý. Pro všechny případy je ale vhodné nastavit jako sekundární jinou ověřenou, spolehlivoua a hlavně bezpečnou DNS. Takovou provozuje například CZ.NIC, správce českého internetu. Alternativou může být OpenDNS, kterou provozuje Cisco, největší síťařská společnost světa.

Nastavení DNS v routeru od Zyxelu
Nastavení DNS v routeru od Zyxelu

Adresy DNS serverů

  • Google: 8.8.8.8 a 8.8.4.4
  • CZ.NIC: 217.31.204.130 a 193.29.206.206
  • OpenDNS: 208.67.222.222 a 208.67.220.220

Uživatelské rozhraní pro nastavení routeru je u každého modelu trochu jiné, ale DNS půjde změnit vždy. Někdy má zvláštní záložku, někdy se bude nacházet pod kartou LAN, jako v případě screenshotu z nastavení Zyxelu. V něm je vidět, že lze adresu DNS serveru získat automaticky od poskytovatele připojení, ale vybráno je ruční nastavení. Ideální je mít každou adresu od jiné firmy. V mém případě Google a CZ.NIC. Díky tomu by v případě výpadku Googlu fungoval překlad adres od CZ.NIC.

Byl pro vás článek přínosný?