Hlavní navigace

Nové multifunkce HP Ink Advantage: poloviční náklady na tisk

14. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Cena inkoustu je již dlouho tím nejdražším na inkoustovém tisku, samotné tiskárny, tedy hardware, jsou relativně levné. Nové multifunkční tiskárny Ink Advantage, které nyní představila společnost HP, by však měly být schopny vytisknout až dvakrát tolik za stejnou cenu.

Celá změna spočívá v něčem jiném, než v nějaké nové technologii zvyšující výtěžnost inkoustu či jeho nižší spotřeby při zachování kvality. HP prostě zlevnilo inkoust, ale je to trochu složitější. Navíc existující řady DeskJet a PhotoSmart se spojují do jediné s názvem DeskJet InkAdvantage.

Podle průzkumů společnosti HP vadí zákazníkům nejvíce drahý tisk a během provozu tiskárny se snaží spíše šetřit, netisknout barevně a podobně. HP provedlo pilotní projekt s Ink Advantage v Polsku a Turecku, kde byl velký podíl alternativních refill cartridgí a změna se jim vyplatila; nyní proto zavádí Ink Advantage i u nás.

Podle průzkumů jsme ochotni si připlatit za tiskárnu výměnou za levnější inkoust
HP Ink Advantage

Celý princip spočívá ve zlevnění inkoustových náplní, respektive zrušení malých verzí cartridgí a zlevnění těch velkých na cenu malých. Nadále bude tedy zachována jediná (ta velká) kapacita za nižší cenu, čímž se dá dostat na proklamovanou poloviční cenu za stránku (při srovnání výtěžnosti s malou cartridgí, která měla horší poměr cena/počet stran).

Tiskárna má být jen o něco málo dražší, inkoust však o polovinu levnější

Nejde však o samaritánské gesto, tuto změnu bude provázet malé zdražení hardware – o něco vyšší ceny za počáteční nákup tiskárny. HP tvrdí, že to zákazníci chtějí, provedli si průzkum a funguje jim to v zahraničí. Ač s nimi v podstatě souhlasím a změna přístupu se mi zamlouvá, příliš nevěřím „českému zákazníkovi“, že na tento způsob přistoupí.

 

Dlouhé roky byl trend naprosto opačný a výrobci tiskáren šli kolikrát až na hranici nákladů s tím, že vydělají na následném prodeji spotřebního materiálu.

Další novinkou má být konec lesklých plastů, které jsou podle průzkumů HP taktéž nechtěné. Prý se poučili. Na to lze říct jen „konečně!“. Ale uvidíme, lesklé plasty jsou modlou marketérů.

Všechny nové inkoustové tiskárny mají být typu Ink Advantage, staré se jen doprodají. Změna není co se tisku týče příliš velká, kromě ceny samozřejmě. HP bude dodávat dva typy cartridgí podle toho, zda má tiskárna oddělené barevné zásobníky, nebo jsou všechny tři barvy v jediné kazetě. Kromě nejnižšího modelu se stane standardem přímý bezdrátový tisk a HP ePrint pro tisk přes email.

Představené modely: DeskJet a Photosmart se spojují, OfficeJet je také nahrazen

HP Ink Advantage HP Ink Advantage HP Ink Advantage HP Ink Advantage HP Ink Advantage HP Ink Advantage HP Ink Advantage HP Ink Advantage HP Ink Advantage HP Ink Advantage HP Ink Advantage HP Ink Advantage 

HP tvrdí, že jde s navýšením ceny za hardware (tiskárnu) do rizika, který se jim ale v zahraničí vyplatil. Zároveň pomalu opouští výrobu samotných tiskáren v tomto segmentu a hodlá se zaměřovat hlavně na multifunkce.

Článek napsán na Ultrabooku Lenovo U300s

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.