Hlavní navigace

Nový senzor z Kalifornské univerzity umí změřit hodnotu cukru v krvi pomocí potu

1. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

S rostoucí oblibou chytrých hodinek a fitness náramků všeho druhu roste také trend zaznamenávání celodenní aktivity. Google a Apple k tomu už před lety poskytly jednotnou platformu, kde je možné data z různých aplikací shromažďovat a každým měsícem se řady výrobců prodávající potřebné fitness příslušenství rozrůstají.

Na fitness trend vsadili také prakticky všichni výrobci chytrých hodinek a právě na možnosti sledování pohybové aktivity vystavěly většinu svého marketingu. Je stále běžnější, že vám chytré hodinky spočítají, kolik jste za den ušli kroků, jak se vám měnila tepová frekvence či kolik pater jste zdolali.

K tomu je ale zapotřebí mnoha různých senzorů, které jsou podobné údaje schopny během dne sbírat. Podle poslední studie University of California z Berkeley už brzy budou moci naše chytré hodinky a náramky určovat třeba také hodnotu cukru v krvi, jež se v současnosti povětšinou zjišťuje odběrem krve.

Nový senzor z Kalifornské univerzity umí změřit hodnotu cukru v krvi pomocí potu  

Týmu z kalifornské univerzity se podařilo vyvinout chytrý senzor, který dokáže všechny potřebné hodnoty získat z potu. Senzor je navíc velmi energeticky úsporný a pro jeho napájení bohatě stačí standardní hodinková baterie s napětím 3,7 voltu. V rámci desky je zabudován i Bluetooth, který slouží pro komunikaci s chytrým mobilem. Samotná velikost celé desky nepřesahuje rozměry kreditky.

Těžko však odhadovat, kdy se podaří tento senzor integrovat do běžných chytrých hodinek a zatím se s ním počítá především ve speciálních přístrojích pro pacienty s cukrovkou. Jak ale sama studie naznačuje, senzor by se v budoucnu mohl objevit také ve fitness náramcích pro sportovce a standardních chytrých hodinkách.

Nový senzor z Kalifornské univerzity umí změřit hodnotu cukru v krvi pomocí potu

Přesnost senzoru je totiž srovnatelná s aktuálními typy měření, navíc je schopný údaje poskytnou hned a není zapotřebí několikavteřinová prodleva, jak je tomu v současnosti. Výzkumný tým má v plánu senzor ještě více zpřesnit, aby uměl podávat korektní informace o zatížení konkrétních svalů či o chronických problémech. Vývoj je však stále ještě v laboratorní fázi.

" frameborder="0" height="315" width="560">

Zdroj: Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?