Hlavní navigace

OnePlus 2 stojí od 9200 Kč. Má parádní parametry, ale také nepochopitelné nedostatky

28. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

První generace měla pověst nedostupného telefonu, který všechny karty vsadil na cenu a špičkovou výbavu. Uživatelé ale postupně zjišťovali, že někde se přece jen úspory projevily. Podivné aktualizace způsobovaly pády telefonu, zlobil dotykový displej, OnePlus One měl nevyrovnanou výdrž apod. Teď však výrobce představil druhou generaci, kde se prý ze svých chyb poučil a dle svých slov se může rovnat s konkurenčními telefony, které stojí dvojnásobek.

OnePlus 2 má stejně jako předchůdce 5,5" IPS displej s rozlišením 1080 × 1920 px a kontrastem 1500:1. Opět je vsazen do plastového těla bez jakékoliv nadstandardní ochrany proti vodě nebo prachu. Alespoň rámeček je ze slitiny hořčíku a hliníku. Kromě ovladače hlasitosti, vypínače a reproduktoru v něm najdeme nový třístupňový posuvný přepínač. S ním lze měnit notifikační profily i při zamknutém telefonu. V jednom stupni hlásí všechny události, v druhé jen prioritním ve třetí nic, bude tedy potichu (do kina, u lékaře).

 

Výkon dodá Snapdragon 810, kterého prý výrobce spolu s Qualcommem zbavil přehřívání. Procesor obsahuje čtyři výkonná jádra Cortex-A57 a čtyři úsporná Cortex-A53. U těch A57 je obvyklý takt 2 GHz, ale OnePlus snížil frekvenci na 1,8 GHz. Telefon přijde ve dvou konfiguracích – levnější nabídne 3 GB RAM a 16 GB úložné paměti, dražší bude mít 4 GB RAM a úložiště s kapacitou 64 GB. Slot pro paměťovku chybí.

Zato pro SIM karty (formát nano) jsou sloty hned dva. OnePlus navíc nabídne lepší síťový modul. Podporuje 2G, 3G i LTE, a to i na českých frekvencích 800, 900, 1800, 2100 a 2600 MHz. Bluetooth 4.1 ani Wi-Fi 802.11ac nesmí chybět. Výrobce ovšem zapomněl na NFC. Prý jej u prvního modelu lidé ani nevyužívali.

" frameborder="0" height="360" width="640">

OnePlus 2 bude lákat i na fotografické schopnosti. Má nadstandardně velký snímač (1/2,6"), rozlišení 13 MPx, optickou stabilizaci a objektiv o světelnosti f/2.0. Stejně jako u LG G3/G4 zde najdeme laserový autofocus, v horším světle na blízku pomůže dvojitá LED. Telefon dokáže točit i 4K videa, v 720p zase natáčí se 120 snímky za sekundu. RAW bohužel chybí, výstupem jsou pouze JPEGy. Přední kamerka má rozlišení 5 MPx.

Nechybí žádný z důležitých senzorů, v mobilu je akcelerometr, gyroskop, kompas, GPS/Glonass, snímač přiblížení i okolního světla. Výrobce dokonce do hlavního tlačítka integroval čtečku otisků, dle jeho slov rychlou a přesnou. Vedle hlavního tlačítka se nacházejí ještě dvě senzorové klávesy, jejichž funkci lze nastavit. Potěší i vícebarevná notifikační dioda.

OnePlus 2
OnePlus 2

Telefon je poměrně velký, rozměry činí 151,8 × 74,9 × 9,9 mm. S hmotností 175 gramů také nejde o žádného drobka. Vevnitř je přitom „jen“ 3300mAh akumulátor. Ten nelze nabíjet bezdrátově a i kabelem to bude trvat déle, výrobce neimplementoval žádnou technologii rychlonabíjení, byť si přímo říkal od QuickCharge od Qualcommu. Zato bude nabíjení pohodlné. OnePlus 2 obsahuje oboustranný konektor USB-C. Dodávaný plochý kabel má navíc i standardní koncovku USB oboustrannou.

Druhá generace OnePlus je opět dostupná pouze na pozvánky. Telefon k prvním zájemcům zamíří v polovině srpna. A ceny? Varianta s 3/16 GB paměti bude za 9 199 Kč, model s 4/64 GB paměti za 11 099 Kč. OnePlus 2 přijde s na Androidu 5.1 založeném systému OxynogenOS. Telefon přijde v černé barvě, zadní kryty jsou vyměnitelné.

První dojmy od MKBHD

" frameborder="0" height="360" width="640">

Zdroj: OnePlus

Byl pro vás článek přínosný?