Hlavní navigace

Pirátská zátoka zůstala mrtvá, spoluzakladatel Sunde ji kritizuje

15. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

O odstavení a obnovení The Pirate Bay vás informoval kolega Lukáš Václavík. Situace nicméně není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Nová doména ThePirateBay.cr, na které naleznete přesvědčivě vypadající web, totiž není skutečným vzkříšením stránky. Ve skutečnosti se jedná o pouhou proxy, resp. zrcadlo. K webu tak máte přístup, ano, ale jenom k určité verzi.

Kompletní seznam funkčních domén naleznete na proxybay.info. Jako takový spoléhá na obsah z originální TPB, která ovšem nefunguje. Přesto, zdá se, že aspoň dosavadní obsah je dostupný skrze mezipaměť. Stránka je podle TorrentFreak populární v Indii a někdo dokonce zahájil propagační kampaň na ThePirateBay.cr.

 

Ne všechny proxy ukládají obsah do vlastní mezipaměti, proto ostatně některé jiné žádný obsah nenabízí. Originální zdroj zkrátka zmizel. Mezitím ThePirateBay.cr uživatele jednu chvíli přesměrovávalo na ThePirateBay.ee, kde jste za torrenty museli platit 4 dolary. Přesměrování skončilo a zmíněná druhá stránka od placení upustila. Kvůli těmto případům je třeba se mít na pozoru.

Sunde kritizuje TPB

Abychom si to shrnuli, původní Pirátská zátoka neběží a oživena od posledního policejního zátahu nikdy nebyla. Jeden ze zakladatelů, Peter Sunde, byl nedávno propuštěn z vězení a na svém blogu se ke konci populární torrentové sajty vyjádřil ve smyslu, že mu nijak nevadí. Právě naopak, vítá ho. Podle něj stránka byla spuštěna s rebelantskými ideály.

Oslava narozenin TPB byla podle Sundeho daleko za hranicemi původních ideálů
Oslava narozenin TPB byla podle Sundeho daleko za hranicemi původních ideálů

Nicméně, provozovatelé časem těžili z úspěchu přidáváním reklam a ke zlepšení služby nijak nepřispěli. Sunde kritizuje zastaralost webové stránky a napsal, že ještě ke všemu obsahovala plno chyb. Původním plánem bylo ukončit provoz Zátoky na její 10 .narozeniny. Místo toho tehdejší vedení uspořádalo oslavu.

Sundemu se nelíbí, že ji sponzorovala „sexistická firma, která poslala mladé díky, téměř bez oblečení.“ Podobně se na webu objevovaly reklamy na viagru, porno a podobnou tematiku. Na oslavu se navíc nedostali lidé bez peněz, neboť byla vyžadována placená vstupenka. To je na hony vzdálené původním myšlenkám TPB.

Odkaz žije

Bývalý člen posádky doufá že díky úsilí komunity vznikne důstojný nástupce služby, který zachová dřívější ideály a vyhne se nedostatkům webu z pozdějších let. Posledních několik let už ho neprovazovali původní kapitáni, předali jej jiným lidem. Ti v TPB ovšem spíše viděli způsob, jak vydělat peníze.

Prohlášení o zachování odkazu TPB na oldpiratebay.org
Prohlášení o zachování odkazu TPB na oldpiratebay.org

Podle Sundeho lidé po letošní policejní akci nevyrazili do ulic právě kvůli zkaženosti Zátoky. Poukazuje, že k velkému zátahu došlo před osmi lety. Tehdy se ještě jednalo o jinou službu a lidé proti uzavření protestovali. Přesto, kdyby ještě někoho TPB zajímalo, tak se objevilo nové zrcadlo. Vznikl tak spíše virtuální pomník, který vystavěl tým kolem IsoHuntu.

Jenom v přiloženém prohlášení potvrdili, že Zátoka nepatří do tohoto světa a stala se věcí minulosti. Ve zkopírované databázi můžete vyhledávat na doméně oldpiratebay.org. Je možné, že se IsoHunt pouze snaží přiživit na popularitě konkurenční služby. Teď, když přestala existovat, mohou její místo zabrat jiní.

Zdroj: TorrentFreak | Copy me happy via Engadget

Byl pro vás článek přínosný?