Hlavní navigace

Stáhněte si třetí vydání Windows 10 Technical Preview. Letos jich více nebude

13. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již několik hodin můžete stahovat v pořadí třetí verzi Windows 10 Technical Preview. Tentokráte se jedná o sestavení 9879. V nastavení musíte vybrat častější stahování nových sestavení (Fast). Lidé konzervativnější a ti, kteří nechtějí riskovat, že se setkají s chybami, nové sestavení Windows 10 obdrží později. Co je nového? Minule jsme tu měli např. centrum s oznámeními.

Nejdůležitější novinky

Stáněte si Windows 10 Technical Preview build 9879

Jako první můžete jít do kontextové nabídky hlavního panelu a skrýt tlačítka pro vyhledávání nebo pro nabídku s virtuálními plochami, v závislosti na tom, jak tyto funkce využíváte. Microsoft v tomto případě zareagoval na zpětnou vazbu, což platí také pro upravené animace oken, které mě osobně vyloženě otrávily.

Snad už tentokrát nebudou tak rušit. V záhlaví okna je viditelnější nabídka, která supluje Šém – tři tečky byly nahrazeny třemi čárkami, které evokují hlavní nabídku ve Chromu a jiných programech. Asistent pro připínání oken ke kraji obrazovky si už rozumí s více monitory.

Dále Microsoft zapracoval na gestech na touchpadu, takže třemi prsty současně zvládnete pár věcí. Směrem nahoru např. vyvoláte nabídku s plochami, po posunutí dolů se ukáže pracovní plocha, doleva a doprava se přepínáte mezi programy a pouhým dotykem zahájíte vyhledávání.

OneDrive se vrací na nižší vývojový stupeň

Redmondští změnili chování synchronizace OneDrive, a to silně diskutabilním směrem. Ve Windows 8.1 totiž v Průzkumníku vidíte celý obsah cloudového úložiště. Ne všechna data jsou přitom stažená. V kontextové nabídce souborům a složkám můžete přikázat, aby se stáhly, nebo aby byly naopak dostupné pouze v cloudu.

V takovém případě jste v Průzkumníku viděli vlastně pouhé odkazy na data, přičemž pokud jste se pokusili soubor otevřít, teprve pak došlo ke stažení. To se teď mění a aby Microsoft nepletl uživatele, kteří si prý mysleli, že všechny viditelné soubory mají přítomné na disku, uchýlil se k selektivní synchronizaci.

To znamená, že natvrdo vyberete adresáře, které se budou synchronizovat. Jejich obsah bude vždy zaručeně stažený. Jiné soubory ale v počítači neuvidíte. Osobně to považuji za krok zpátky. To, že člověk viděl všechna data a až v případě potřeby došlo k automatickému stažení, bylo pohodlné.

OneDrive se vrací k selektivní synchronizaci
OneDrive se vrací k selektivní synchronizaci | Foto: Microsoft

Takhle pokud nebudete chtít plýtvat místem na disku, což se s neomezeným OneDrivem a současně stále poměrně malými disky SSD používanými v ultrabooocích nebo tabletech může stát velmi snadno, většinu adresářů k synchronizaci neoznačíte a v Průzkumníku je pak už neuvidíte. Nezbude vám než službu navštívit přes webové rozhraní.

Nešlo by to vyřešit jednoduchými ikonami, které by indikovaly, zda jsou nebo nejsou data stažená? Nechal nám Microsoft aspoň volitelnou možnost přístupu ke staženým i nestaženým datům? To si ověříme, až se nám podaří čerstvé sestavení Windows 10 stáhnout a nainstalovat. Pak případně článek oživíme.

Více konzistence

Samostatnou kapitolou je Internet Explorer, změny cílí převážně na vývojáře, takže se jimi nebudeme zabývat. Uživatelům momentálně nenabízí nic nového. Pouze si všimnete smajlíka, skrze kterého případně pošlete do Redmondu opět nějakou tu zpětnou vazbu. Minule jsme zjistili, že dotykový přehrávač už nativně přehraje video s příponou MKV.

Podpora formátu byla rozšířena, poradí si s ním též Windows Media Player, případně jiné přehrávače. Průzkumník si načte metadata, zobrazí v miniatuře náhled atp. S kodekem H.265 Microsoft ještě hotový není, ale na plné podpoře se pracuje. Jinak v Průzkumníku si už oblíbené složky připnete do kategorie Home.

 

Integrace Metra s desktopem probíhá dále a dialogy vyvolené dotykovým prostředím se zobrazují v oknech, čímž vzniká větší konzistence. Všímaví jedinci prý zaznamenají dalších pár nových ikon. Pro účastníky programu Windows Insider si Microsoft nachystal novou aplikaci, jež usnadňuje komunikaci mezi firmou a uživateli.

Očekávejte, že se v ní budou objevovat zprávy o vývoji, které se nemusí dočkat publikace na blogu Microsoftu. Uzel vám ovšem i dále usnadní komunikaci s vývojáři a posílání zpětné vazby. Když aplikaci aspoň jednou otevřete, bude vás v budoucnu informovat o nových článcích. Jako poslední bod Microsoft vypichuje opravené problémy, které způsobovaly nestabilitu.

I dotykové dialogy se přesunuly do oken
I dotykové dialogy se přesunuly do oken | Foto: Microsoft

Ke stažení bude také ISO

Nové sestavení se vám stáhne samo skrze Windows Update v okně údržby, pokud k tomu nepřikročíte dříve ručně. Eventuálně zajděte do sekce Preview builds (pod Windows Updatem) v dotykových Ovládacích panelech. Tentokrát Microsoft uvolní také instalační obraz ve formátu ISO. Zdůrazňuje, že použití upgradu je pro něj nanejvýš důležité.

Očividně má s upgradem velké plány a chce, aby všechno probíhalo bezproblémově. Proto ISO bude pokaždé dostupné, ale až ve chvíli, kdy bude dané sestavení Windows 10 Technical Preview uvolněno pro uživatele, kteří si v nastavení vybrali méně časté aktualizování systému (Slow).

První vlna upgradů mu tak poskytne cennou odezvu. Prozatím buď čekejte, nebo aktualizujte stávající sestavení prostřednictvím služby Windows Update. Mimochodem, v tomto roce více nových sestavení kupodivu nespatříme. Dalších změn se dočkáme v novém roce. Měly by přijít výrazné novinky pro spotřebitele.

Zdroj: Blogging Windows

Byl pro vás článek přínosný?