Hlavní navigace

Večer se dočkáme nového iPhonu 5, co o něm víme? (spekulace)

12. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prakticky od okamžiku, kdy byl iPhone 4S poprvé předveden na konferenci v Cupertinu se začaly množit spekulace o dalším modelu, který by měl celou řadu chytrých telefonů posunout na další úroveň. Stejně jako z iPhonu 3GS Apple přeskočil na zcela nový iPhone 4, letos nás čeká něco podobného, jen o dvě generace dál. Stejně jako u většiny produktů jablečné firmy (a poslední dobou i Samsungu a dalších výrobců) po internetu kolují uniklé informace, fotografie a součástky. Některé z nich jsou na první pohled pouze sny šikovných designérů či senzacechtivých novinářů, jiné se postupem času upřesňují a stávají se více pravděpodobnými. 

iPhone 5, nebo Nový iPhone?

Stejně jako se o nové generaci iPadu mluvilo a stále mluví jako o iPadu 3, je očekávaný model nazývaný iPhonem 5. Žádného iPadu 3 jsme se ale nedočkali, Apple jej trochu nepochopitelně nazval jako New iPad či pouze iPad. Uživatelé však tuto skutečnost nepřijali zrovna s nadšením a tak pevně věříme, že Apple něco podobného nepředvede i s jablečným telefonem.

Několik zdrojů také hovoří o dvou testovaných verzích iPhonu samotným Applem, které jsou nazývány jako iPhone 5.1 a iPhone 5.2. Doufejme tedy, že šestý model úspěšného smartphonu ponese logický název iPhone 5.

Zcela nová konstrukce

Jak už bylo řečeno na začátku, dočkáme se výrazných změn ve vzhledu telefonu. Nepůjde tedy o pouhé kosmetické změny, jak tomu bylo u modelů 3GS a 4S. Za téměř jistou věc můžeme označit zvětšení displeje, což bylo první změnou, o které se začalo spekulovat již před uvedením iPhonu 4S. Nyní však dostávají tyto spekulace mnohem reálnější obrysy.

Opřít se můžeme především o „uniklé“ součástky, které se porůznu začaly objevovat na komunitních webech po celém světě. Nejčastěji se jedná o zadní kryt, který je tvořen dvěma materiály – pravděpodobně hliník a plast. Jeho šířka je stejná, jako u předchozích dvou modelů, zvětšila se však jeho výška. Protože by bylo více, než divné, kdyby Apple zvětšil konstrukci a displej ponechal stejný, velmi často se diskutuje právě o větším displeji s úhlopříčkou blížící se ke čtyřem palcům. Podle kolegů ze severu 9to5Mac, kteří se rozhodly prostudovat vývojářské nástroje a zároveň nasimulovat ideální vertikální rozměry nové zobrazovací jednotky tak, aby se na ni vyskládalo pět řad ikon, by mohl mít nový displej rozlišení 640 × 1136. Úhlopříčkou by pak mohla být hodnota 4,06“.

Na konstrukci uniklých částí je však mnohem více změn. První se týká 3,5mm audio konektoru, který by se měl přesunout z horní hrany na hranu spodní. Tím by zaujal pozici, kterou má na iPodu Touch a která by byla pro mnoho uživatelů přívětivější. Velkou změnou by měl projít i sousední dokovací konektor. Ten se od dob prvního iPodu nezměnil a jeho 30 pinů nás provází až do dnešních dnů, kdy je u ostatních telefonů standardem mnohem úspornější microUSB. Počet kontaktů by se měl radikálně zmenšit a z původních spekulací, ze kterých vycházely číslovky 19, 16 a 8 vykrystalizoval nejpravděpodobnější počet pinů – 9. Zda se dočkáme Thundeboltu a s kolika přechodkami a adaptéry pro starší konektor Apple přijde, je zatím ve hvězdách.

Poslední viditelnější změnou na těle iPhonu by měly být větší mřížky na hlasitém reproduktoru a telefonním mikrofonu. Odhalené jemné sítko by tak měla nahradit hrubá mřížka s kulatými otvory.

Hardwarové specifikace

Zbrusu nového dvoujádrového procesoru jsme se dočkali v iPhonu 4S. Apple jej nazval Apple A5 a posléze jej vylepšil o čtyřjádrovou grafiku v iPadu 3. Tím vznikl model Apple A5X. Dalo by se čekat, že se dočkáme další generace Apple A6, který v sobě bude ukrývat čtyři jádra. Otázkou však je, zda se Apple nechá strhnout honem za papírovým výkonem, nebo zvolí nepatrně odlišnou cestu. Několik serverů, v čele s Appleinsider by mohl iPhone využívat S5L8950X, který by se měl od Apple A5 lišit především svým 32nm výrobním procesem. Ten by vedl především k nižší spotřebě a o něco by prodloužil výdrž akumulátoru. To si ostatně přeje mnoho uživatelů, častěji víc, než nesmyslně taktovaná čtyřjádra androidích telefonů.

V posledním týdnu se také rozvířila debata o formátu SIM karet, který bude iPhone 5 využívat. Zatímco před rokem se spekulovalo o úplném zrušení, letos je výsledkem spekulací formát nanoSIM. Ten zmenšuje současnou microSIM a prakticky ze SIM karty odstraňuje jakýkoliv přebytečný plast a ponechává pouze samotný čip. Zásluhu na těchto informacích mají především operátoři a jejich zprávy o objednávkách těchto miniaturních SIM karet.

Jistotou je podpora sítí čtvrté generace – LTE. iPad již tyto pekelně rychlé sítě, které umí FUP vyčerpat během sekund, umí. Proto se dá očekávat, že se k nim připojí i jablečný telefon. Otázkou však zůstává, jak se Apple postaví k NFC.

Večer si samozřejmě nenecháme představení nového iPhonu ujít a informace z celé dlouho očekávané akce vám přineseme co nejrychleji.

Zdroje: 9to5Mac, Techradar, Cnet, AppleInsider

Byl pro vás článek přínosný?