Hlavní navigace

Víte, že YouTube obsahuje stovky legálních filmů? Kde je najít?

12. 10. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

YouTube stejně jako kterékoliv jiné úložiště obsahuje hromadu bezplatného obsahu. Ve většině případů jde ale o nelegální filmy nahrané bez souhlasu majitelů práv. Google je nesmazal, protože jeho protipirátské filtry jednak neznají všechna natočená díla a jednak ne všichni majitelé práv jsou v potírání pirátských filmů tak pečliví jako hollywoodská studia.

YouTube nabízí stovky filmů oficiálně a zdarma
YouTube nabízí stovky filmů oficiálně a zdarma

Pak jsou ale společnosti, které YouTube coby streamingovou platformu využívají oficiálně. V Česku jich funguje hned několik.

 

Bionaut

Produkční společnost Bionaut YouTube zásobila třemi snímky. Mezi nimi najdeme dokument Auto*Mat, rodinný film Kdopak by se vlka bál a oceňované drama Pouta.

Vorel Film

Režisér Tomáš Vorel nasdílel své novější snímky s výjimkou aktuálního Instalatéra z Truchlovic, který zrovna běží v kinech. Ke zhlédnutí nabízí Vejšku, Gympl, Ulovit miliardáře a Skřítka. Své starší chválené filmy nebo Cesta z města či Cesta do lesa s Tomášem Hanákem ale bohužel ne.

Bontonfilm

Distribuční společnost vydala 11 filmů, mezi nimi například Habermannův mlýn, Ro(c)k podvraťáků nebo dokument Český mír od Klusáka a Remundy. V nabídce má i dva zahraniční snímky: Ranhojič a Prostě skvělá. Filmy jsou bohužel jen v SD kvalitě.

Vapet

Vapet se specializuje na béčka a céčka všeho druhu, takže spíš než na pecky známé z kin narazíte na zhruba stovku filmů, které šly rovnou na DVD nebo v některých případech ještě VHS. Kdo má rád akci z Hongkongu, toho potěší oba díly Ip Mana. Vapet ale klame kvalitou. Ač má snad u všech filmů rozlišení 720p, často tomu obraz vůbec neodpovídá.

Blue Sky Film

O kanálu Filmy v češtině jsme už na Cnews psali před rokem. Každý týden se v něm objeví jeden či dva nové filmy, avšak v dost bídné technické kvalitě. Některé mají rozlišení jen 240p. Zato obsahová kvalita je na tom subjektivně lépe než u Vapetu. Například tento týden přibyli Čtyři lvi, což je velmi dobrá britská komedie o přípravě teroristického útoku.

Co v zahraničí

Podobné iniciativy vznikají i v cizině. Distribuční společnost Maverick Entertainment naplnila YouTube více než 200 filmy. Jde ale o nezávislou tvorbu plnou divných hororů a filmů pro různé menšiny. Zajímavější je Paramount Vault stejnojmenného studia. Obsahuje asi stovku různých starších filmů, avšak ty nejsou dostupné mimo USA. Stačí ale použít Operu s VPN a americkou adresou a filmy se vám spustí. Jen pochopitelně nečekejte české titulky nebo dabing.

Máte tip na další oficiální videokanály zdarma? Pochlubte se v diskuzi.

Byl pro vás článek přínosný?