Hlavní navigace

Windows 10 Mobile (14322) s hromadou novinek. Systém je zase o kus lepší

15. 4. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows Insideři zapojení do aktualizačního kanálu Fast Ring mohou stahovat nejnovější sestavení mobilních desítek. Windows 10 Mobile Build 14322 s sebou přináší balík oprav i velkou porci novinek.

Lepší zamykací obrazovka

Ty najdeme hned na zamykací obrazovce (lock screen). Místo tlačítka Zpět se v navigační liště objevila ikonka fotoaparátu, která vás navede do výchozí aplikace pro focení. Kdo má Lumii se spouští na boku přístroje, toho asi novinka neosloví. Všichni ostatní mohou fotit rychleji.

Fotoaparát na spodní lištěOvládání přehrávače na zamknuté obrazovce
Fotoaparát na spodní liště | Ovládání přehrávače na zamknuté obrazovce

Na obrazovce je již konečně možné ovládat přehrávač spuštěný na pozadí. Uvidíte dva řádky s popisem skladby/videa a tlačítka pro zastavení přehrávače či skok na další/předchozí soubor.

Rychlé akce a oznámení

Nově si můžete přeuspořádat ikonky notifikační liště, tedy zástupce rychlých akcí. Lze je zapínat/vypínat a také měnit jejich pozice.

Nastavení rychlých akcíNastavení rychlých akcí
Nastavení rychlých akcí

Oznámení (notifikace) byly rovněž přepracovány. Ty ze stejné aplikace se nyní sdruží do jedné skupiny a bude u nich vidět pouze jedna ikona. V detailním nastavení si pak můžete zvolit, kolik notifikací mohou jednotlivé aplikace v liště zobrazit (1, 3, 5, 10 nebo 20) a ve třech stupních také jejich prioritu. Oznámení v notifikační liště teď mohou být doprovázeny větším obrázkem.

Seskupená oznámeníNastavení oznámeníNastavení oznámení
Seskupená oznámení | Nastavení oznámení

Nastavení v novém

Microsoft ladil také samotné nastavení systému. V této verzi ji ovšem chybí počeštěná verze, položky se přitom téměř nezměnily. Každopádně nově jsou u položek zobrazeny ikony nejen na hlavní stránce, ale také v hlubších nabídkách. Tam ale piktogramy nejsou zbarveny.

Nastavení systémuNastavení systému
Nastavení systému

Zvláštní nabídky se dočkali nastavení navigační lišty a nastavení Glance screenu už není schováno v Extras. Obojí teď najdeme v menu Přizpůsobení (Personalization). A stejně jako na počítači v posledním buildu Windows 10 si můžete vybrat tzv. aktivní hodiny. V nich se zařízení nebude restartovávat kvůli automatickým aktualizacím.

Nastavení navigační lištyNastavení Glance ScreenuNastavení aktivních hodin
Nastavení aktivních hodin | Nastavení navigační lišty |  Nastavení Glance Screenu

Stejně jako na počítači si uživatelé mohou pohrát s novým nastavením baterie, které má všechny důležité položky na jedné stránce. Zvolit lze, při jaké kapacitě se má zapnout úsporný režim. V seznamu pak přehledně uvidíte aplikace, které „žerou“ nejvíce. Nově je můžete i zkrotit. Doteď jejich činnost řídil systém sám, ale teď lze nastavit, jestli mohou na pozadí běžet vždy, nebo nikdy.

Windows 10 Mobile Insider Preview Build 14322Nastavení baterieNastavení baterie
Nastavení baterie

Edge a klávesnice

Velkou pochvalu si Microsoft zaslouží za lepší práci s textem. Klávesnice má nové emoji včetně jejich přehledné kategorizace. Ale to není to hlavní. Důležitá je jednodušší manipulace se schránkou. Pokud v ní máte zkopírován odkaz, v Edgi se po kliknutí do adresního řádku nad klávesnicí objeví tlačítko vložit. A pokud na stránce označíte text, ihned se objeví malá ikonka pro jeho zkopírování. Doteď jste museli do adresního řádku nebo vybraného textu kliknout a z kontextové nabídky vybrat (vložit/kopírovat).

Nové emojiTlačítko pro vložení pod adresním řádkemTlačítko pro kopírování hned u textu
Nové emoji | Tlačítko pro vložení pod adresním řádkem | Tlačítko pro kopírování hned u textu 

S Edgem souvisí ještě jedna novinka. Pokud na stránce otevřete odkaz na novou záložku a pak do ní skočíte, tlačítkem zpět se můžete vrátit na původní stránku, zatímco otevřená záložka se automaticky zavře. Tady ještě Microsoft neodvedl úplně stoprocentní práci. Pokud si takto například ze Cnews.cz na pozadí otevřete tři články, tlačítko zpět vás vždy vrátí na titulní stránku, nikoliv další nepřečtený článek.

Edge zjednodušuje přechod mezi záložkamiEdge zjednodušuje přechod mezi záložkami
Edge zjednodušuje přechod mezi záložkami

Dále by bylo fajn mezi záložkami procházet gestem. Případně odkazy neotvírat výhradně na pozadí, ale vybrat, zdali na záložku také rovnou přejít. Také zavírání záložek z hlavního seznamu by si zasloužilo gesta. Mačkat malý křížek (i když i ten se už zvětšil) je pořád nepohodlné.

Nedostupné novinky

Microsoft zase vylepšil Cortanu, ale ta u nás nefunguje, takže nemá smysl o ní mluvit. Firma ale chystá funkci pro psaní a čtení SMS na počítači. Desktopové desítky jsou již připraveny, mobilní nikoliv. Microsoft tvrdí, že bude třeba vydat ještě novější sestavení. Pak se systém propojí podobně jako iOS a OS X.

 

Velkou geekovinou je možnost připojit k mobilu ethernetový adaptér přes USB. Týká se to jen telefonů s dostupnou funkcí Continuum a Microsoft předpokládá využití primárně v tomto režimu a s telefonem připojeným k doku. Podpora je však zatím jen základní. Na Ethernetu nelze nastavit proxy a chybí jakákoliv signalizace, že síť opravdu funguje. Ověřit to lze jen vypnutím Wi-Fi a mobilních dat. Ne všechny adaptéry navíc budou fungovat.

Zdroj: Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?