Hlavní navigace

Xtreamer Ultra 2 Deluxe: nejlepší přehrávač MKV (recenze)

3. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Konstrukce, parametry

Xtreamer, který vyrábí především HD přehrávače, přišel před rokem s modelem Ultra, který kombinoval výhody počítače HTPC s jednoduchostí HD přehrávačů. Po roce je tu nový model Xtreamer Ultra II a ač zní předchozí popis složitě, jde o jednoduché jednoúčelové zařízení: počítač s procesorem Intel Atom a operačním systémem Linux s přehrávačem XBMC v malinkém šasi podobném HD přehrávačům.

Parametry
Cena 9 390 Kč
Zapůjčil UMAX
Xtreamer Ultra 2 Deluxe
síť gigabit LAN, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth EDR 2.1
připojení pro externí/interní disky 2× USB 3.0, 4× USB / slot pro 2,5" SATA
TV výstup / audio výstup HDMI 1.4a, 7.1 audio (S/PDIF optický)
procesor, grafický čip, RAM 2,13 GHz Dual Core Intel Atom D2700, Nvidia GeForce GT520M, 4 GB DDR3
příslušenství HDMI kabel, dálkové ovládání
OS Openelec XBMC na 32 GB mSATA SSD
rozměry 5 × 21 × 14 cm
Podpora formátů
AVI (MPEG4 XviD) ano
MP4 (MPEG4): ano
MKV (720p, AVC): ano
MKV (1080p, AVC): ano
MKV (Galaxy Quest): nezvládl detekovat stopáž, přehrávání ok
MKV (Samsung Oceanic Life): ano
WEBM (VP8, Vorbis): ano
WMV (WMV1): ano
MOV (MPEG4 QuickTime): ano
TS (MPEG-TS): ano
MP3 a FLAC ano

Na přední straně najdete velké zapínací tlačítko, LED indikaci, dvojici USB 2.0 a reset. Vzadu potom další dva starší USB, dva rychlé USB 3.0, jacky pro sluchátka s mikrofonem a optický výstup S/PDIF. Vedle je konektor EXIR pro připojení externího infračerveného modulu. K televizi lze přehrávač připojit přes HDMI, případně k monitoru přes DVI-I. Trochu mi chybí cinche pro zvukový výstup; ač je stejně nepoužívám a zvuk beru spolu s obrazem přes HDMI.

 

Xtreamer Ultra II je orientován na výšku. Z obou stran má žebrování, protože Atom (sic) nepatří mezi nejúspornější procesory. Pokud sundáte horní kryt, objeví se slot pro 2,5" disky a chladič, který narozdíl od trochu ozdobného žebrování skutečně chladí. V klidu je přehrávač poměrně tichý, v zátěži se více projeví ventilátor. Ten ale vadí jen spícím osobám, při sledování filmu jej neuslyšíte.

Ke zdroji filmů je nejlépe připojit Xtreamer přes síťový kabel LAN, ale nový Ultra 2 má v základu i anténu pro Wi-Fi. Přes kabel je to ale vždy lepší, Wi-Fi použijte jen pokud nemáte kudy vést kabel. Napájení je řešeno jako externí adaptér.

Uvnitř bije dvoujádrový procesor Intel Atom D2700 na frekvenci 2,13 GHz, který má oproti staršímu D525 použitém v prvním Xtremaeru Ultra menší TDP (jen 10 W) a je postaven na 32nm technologii. Operační systém je uložen na SSD disku připojeném přes mSATA.

Přehled testovaných formátů
AVI (MPEG4 XviD) klasický videosoubor s nízkým rozlišením, měly by jej zvládnout naprosto všechny přehrávače
MP4 (MPEG4) video stažené z Youtube. Tento formát bývá často uvnitř kontejneru MKV
MKV (720p, AVC) jeden díl seriálu ve vysokém rozlišení z iTunes (WEB-DL)
MKV (1080p, AVC) Blu-ray rip s vyšším datovým tokem (14 Mb/s)
MKV (Galaxy Quest)  video s problémovým kodekem a DTS zvukem
MKV (Samsung Oceanic Life) velmi náročné video s datovým tokem 40 Mb/s
WEBM (VP8, Vorbis) nový videoformát od Googlu, například jsou v něm videa na Youtube
MKV (3D) trojrozměrné video Sea Rex od IMAXu
WMV (WMV1) Windows Media Video, tento formát je na ústupu
MOV (MPEG4 QuickTime) videoformát používaný převážně na počítačích Apple
TS (MPEG-TS) videosoubor z disku Blu-ray
Pro audio jsme vyzkoušeli přehrávání MP3 a bezztrátového FLAC


Pokud využijete slot pro 2,5" disky, můžete mít filmy uložené lokálně. Další možností je mít vše na externím disku (přes USB 3.0), ale pokud máte doma NAS, není co řešit – místem pro uložené filmy je on.

V příslušenství najdete HDMI kabel a dálkové ovládání, které je snad pro všechny Xtreamery stejné. Zde se ale liší některými prohozenými klávesami, například se nově objevilo tlačítko s logem Windows. Všechna tlačítka jsou provedena z kontrastního materiálu, který v noci po nasvícení ze dne trochu svítí, nicméně popisky stejně bez trochu externího světla nepřečtete. Dálkové ovládání je jinak celkem povedené –sice směrové, ale přehrávač na něj reaguje velmi svižně.

Xtreamer Ultra II má ve stand-by spotřebu 1 W. Po zapnutí mu trvá zhruba 30 sekund, než je připraven. Během přehrávání filmu si řekne o 25 W. To jsou všechno standardní hodnoty, ovšem na to, že jde vlastně o HTPC, jsou velmi dobré.

XBMC – to nejlepší pro MKV

První obrazovka během startu ukáže trochu zbytečně linuxový zavaděč, ale obyčejné uživatele™ by to přesto zmást nemělo – během chvíle se objeví velké logo Xtreameru a poté již samotné prostředí XBMC. To vše za necelých 30 sekund.

Pokud ještě nevíte, co akronym XBMC znamená, tak vězte, že jde o jedno z nejlepších softwarových prostředí pro přehrávání filmů. Je to takový mnohem lepší Windows Media Center a můžete si jej stáhnout ve verzi pro Windows i pro Linux. Připravuje se i jeho veze pro Android.

Prostředí XBMC verze 11 je svižné a intuitivní. Hned po startu jste na záložce Video, vedle jsou Obrázky a Hudba, ještě dále pak méně důležité Počasí a doplňkové aplikace. Reakce na dálkové ovládání jsou okamžité a přesné. Po prvním zapnutí se občas objeví popup okno s informací o nalezení aktualizací některých součástí systému, či přímo XBMC – během chvilky máte automaticky vše aktuální.

Přehrávání MKV

Nedalo se vydržet nejprve projít nastavením, a tak jsem hned pustil filmy. Ze sbírky testovacích videí neměl Xtreamer problém téměř s ničím. Poradil si s formáty MP4, WMV i MOV, menší problém měl u jednoho nestandardního MKV, u kterého jsem rychlým přepínáním stop dovedl přehrávač ke kousnutí. Také u formátu WEBM (stažená videa z Youtube) se objevovalo problikávání. Jenže stačila jedna automatická aktualizace, kterou jsem na začátku ignoroval a oba problémy zmizely.

Jeden však přeci jen zůstal: u videa Galaxy Quest (nestandardně kódované) se Xtreameru nepodařilo zjistit jeho délku, pročež nefungovalo přetáčení. Ale to je jen drobnost, tyhle nestandardní videa slouží jen pro naše testy, jejich autor by se měl stydět a vy byste si místo nich měli (legálně) stáhnout jiné dobře vytvořené MKV.

Ani u přehrávání náročného videa Samsung Oceanic s datovým tokem 40 Mb/s se Xtreamer nezapotí, vše je perfektně plynulé. Xtreamer umožňuje u filmů zobrazit aktuální zatížení procesoru a u tohoto videa se pohybovalo nejprve kolem 60 %, většinou však hluboko pod 20 %. U ostatních videí byla zátěž v jednotkách procent.

 

Přepínání zvukových stop jde jednoduše jediným tlačítkem na dálkovém ovladači. Pokud je v souboru jediná stopa, nezobrazí se nic. Stejně je tomu u titulků, ale zde jsem narazil na menší zádrhel. Jejich přepnutí je sice okamžité, ale potom trvá zhruba 8–9 sekund, než se změna projeví. Doufám v nápravu při další aktualizaci.

Pokud titulky nemáte, ale chcete se hned teď dívat na nový díl seriálu, vůbec nemusíte vstávat ze sedačky. Titulky se dají stáhnout z prostředí přehrávače na pár tlačítek. A to i ty české, stačí jen v nastavení přidat mezi zdroje titulků český server označený Titulky, který byl do té doby neaktivní. Osobně přehrávám filmy z NASu, který mám pod heslem, Xtreamer se s tím úplně nesrovnal – nepodařilo se mu takto stažené titulky uložit (heslo k síťovému disku zná, ovšem účet přehrávače je pouze je čtení: pozor tedy na oprávnění). Titulky jsou při přehrávání vykresleny krásným fontem.

Která zvuková stopa a titulky z MKV souboru se spustí, záleží na nastavení přímo v souboru – některé filmy jsou třeba lepší s dabingem, ale obsahují i anglickou stopu; takže si MKV soubor upravíte a Xtreamer to respektuje (některé přehrávače ne). U každého filmu si navíc pamatuje, kde jste jej přestali sledovat a po opětovném spuštění vám nabídne pokračovat. U zcela shlédnutých filmů (i když vynecháte závěrečné titulky, bere se za shlédnutý) se objeví zatržítko indikující, že jste tento díl už viděli. Řazení souborů bere v potaz anglické členy – tedy složky s názvem The Big Bang Theory najdete pod B. Dá se to i vypnout.

Ke složce se seriály je možné využít databázi na internetu, přes kterou si Xtreamer stáhne názvy dílů a pomocné obrázky. Ve výsledku se například pod složkou Dexter objeví wallpaper s tímto seriálem. Úspěšnost hledání artworků byla téměř u všech mých seriálů, jen u složky s názvem Unseen se Xtreamer mylně domníval, že jde o jakýsi seriál s podobným názvem. Takové špatně detekované seriály je ale možné ručně opravit.

Mimo obrázky k seriálům stahuje i obrázky herců, podle vaší knihovny si vytvoří databázi, seřadí je a vy pak můžete vyhledávat seriál podle herců, žánru, nebo i podle TV stanice, která seriál vysílala. Najdi všechno ze stanice CBS, nebo ukaž moje filmy, kde hraje Jodie Foster, tak tyto příkazy máte na dosah.

Doplňky, zhodnocení a kompletní galerie

Vedle filmů umí Xtreamer přehrávat i hudbu a fotografie. Oboje funguje na jedničku. U hudby zvládá MP3 i FLAC, umí si stáhnout artworky a nechat hrát hudbu na pozadí, zatímco prohlížíte fotografie z dovolené. Doplňková služba Počasí zobrazuje na úvodní stránce teplotu ze zadaného místa.

V XBMC najdete plejádu doplňkových aplikací a spoustu dalších je možné stáhnout. Většinou jsou v podobnýh přehrávačích aplikace nepoužitelné, zde je tomu naopak. Najdete zde například doplňek JDownloader, který se umí připojit k Jdownloaderu na vašem PC a zobrazovat na televizi průběh stahování. Když jsem psal použitelné, znamenalo to co se týče ovládání. Z principu však není mnoho věcí, které byste chtěli na přehrávači u televize dělat – kromě pouštění filmů, a tak ač se zde programátoři snažili, z principu se jim nemohlo povést přijít s přelomovou funkčností. Xtreamer umí samozřejmě i Youtube či Vimeo, oboje vcelku svižně a komfortně.

Kromě Linuxu s XBMC je podporován také operační systém Windows a nejen on. Pokud máte další licenci pro Windows a nainstalujete jej na 2,5" disk, který potom vložíte do těla přehrávače, můžete aktivovat boot z tohoto disku a používat Media Center od Microsoftu. Jenže proč to dělat, XBMC je nejlepší a je zdarma.

Zhodnocení

Xtreamer Ultra II je špičkový přehrávač multimédií. Díky softwaru XBMC na linuxovém základě máte to nejlepší pro MKV, přesto jde o kompaktní přehrávač bez složitého nastavování. Ač je to vlastně HTPC, v praxi má mnohem blíže k HD přehrávačům. Zvládne přehrát bezkonkurenční množství formátů a má velmi svižné ovládání. Jakýkoliv předhozený film se spustí bez prodlení.

Hodnocení
XBMC na SSD přepnutí titulků trvá 8 s podpora formátů: 95 %
velmi svižné přehrávání průměrně hlučný ventilátor titulky a zvukové stopy: 95 %
podpora formátů cena provozní vlastnosti: 100 %
interní 2,5" disk  (slušel by mu TV tuner)  
95 %

Mínusem zůstává jen vyšší cena, za kterou se ale prodává i takový Popcorn C-300 (který je vedle tohoto Xtreameru prakticky neprodejným chudým příbuzným). Slušný přehrávač MKVček seženete i za polovinu, ale Ultra II je úplně jiná liga. Zaslouží si nejvyšší ocenění.

 

Kompletní galerie

Přehrávač

Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II

Screeny nastavení

Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II Xtreamer Ultra II

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.