Hlavní navigace

ClearForce: Smartphony s displeji citlivými na tlak budou v roce 2016 běžná věc

7. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

iPhone 6S má 3D Touch, Huawei Mate S zase Force Touch. V obou případech jde o nové typy dotykových snímačů v displeji, které dokážou zachytit i hloubku. Doteď reagovaly pouze na souřadnice X a Y, nově si poradí i se Z. Přinese to další evoluci v ovládání.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Synaptics, největší dodavatel snímačů pro touchpady, představil vlastní alternativu ClearForce. Už je domluvený s výrobci smartphonů, v prvních produktech by se ClearForce měl objevit už na začátku roku 2016. Hned v lednu startuje veletrh CES, v únoru se přidá MWC, takže první novinky přijdou nejspíš odtamtud.

 

ClearForce má usnadnit ovládání telefonu jednou rukou. Různou silou stisku půjde zoomovat obraz, zvětšovat text, posunovat obsah. Stejně jako u iPhonu má silný stisk vyvolat kontextové menu. Synaptics dále mluví o vylepšené klávesnici (psaní velkých písmen i bez Shiftu), nová gesta se uplatní i u odemykání telefonu.

Firma chce stejnou technologii dostat také do tabletů (viz video), chytrých hodinek a aut. V příštím roce se prý ovládání citlivé na tlak stane normou.

Zdroj: Synaptics

Byl pro vás článek přínosný?