Hlavní navigace

Click-ARM One je tablet, který si můžete sami poskládat jako stavebnici

Sdílet

Zdroj: Redakce

Modulární telefon Ara má do finálního prodeje ještě měsíce daleko. Španělská společnost ImasD už ale spustila předobjednávky na modulární tablet Click-ARM One. Zkratka ARM neoznačuje známou firmu navrhující mobilní procesory, ale značí Advanced Removable Modules. Všechny hlavní komponenty tabletu můžete vyměnit, doplnit, upgradovat.

Základem je deska, tzv. PCB-Hub, která má v sobě několik patic pro připojení modulů a sama obsahuje obvody pro Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0, HTMI a dvě USB. Moduly komunikují přes rozhraní miniPCI-e. Jedním z modulů je Core s SoC Samsung Exynos 4412 (4 × 1,4 GHz Cortex-A9 + Mali-400 MP4) a 2 GB RAM. Dalším pak 16GB úložiště. Zvlášť se připojuje i 10,1" displej. Ten první rovněž dodal Samsung a má rozlišení 1280 × 800 px.

Pohled dovnitř Click-ARM One Základní deska a dva moduly

Žádný jiný modul zatím firma oficiálně neprodává, ale slibuje, že přijdou. Do vývoje hardwaru i softwaru se mohou zapojit také třetí strany. Samotná společnost ImasD tvrdí, že tablet si bude rozumět s Ubuntu, Androidem i Tizenem. Z návrhu tabletu však vyplývá, že na rozdíl od telefonu Ara nebude možné moduly vyměňovat za chodu. Tablet se musí vypnout, rozebrat, přehodit komponenty, složit a spustit.

Click-ARM One už jde do předprodeje za 289 eur (7900 Kč). Zatím jde o limitovanou edici 1000 kusů, ty firma dodá mezi červnem a zářím 2015. Za danou cenu obsahuje všechny jmenované komponenty.

 

via Liliputing

Byl pro vás článek přínosný?