Hlavní navigace

CM Security ochrání, pročistí a najde ztracené zařízení s Androidem

17. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

CM Security není jen prostý antivirový program. Kromě ochrany před škodlivým kódem také zajistí, aby se k vašim aplikacím, kontaktům a jiným datům nedostal nikdo nepovolaný. Spolehlivou ochranu před viry, malwarem a dalšími škodlivými aplikacemi dokazuje hodnocení v poslední zkoušce ohněm AV-Test, kde bezpečnostní balík obdržel maximální počet bodů.

Bezpečnostní balík lepí díry v  operačním systému, kontroluje nové aplikace, souborový systém i webové stránky, čímž v reálném čase zajišťuje bezpečnost zařízení a soukromých dat. Jedním z hlavních důvodů, proč si nainstalovat právě tento program, by měla být velmi vysoká rychlost skenování a integrace funkcí pro vyčištění systému od zbytečného balastu.

Nevyžadují zvýrazněné aplikace zbytečně vysoká oprávnění?
Nevyžadují zvýrazněné aplikace zbytečně vysoká oprávnění?

Funkce CM Security

Projděme si hlavní funkce bezpečnostního balíku:

  • Zámek aplikací – přístup k programům zabezpečíte gestem, aby je nemohl spustit nikdo nepovolaný.
  • Čištění a zrychlení systému.
  • Nalezení ztraceného či odcizeného telefonu. Zobrazí polohu v mapě, spustí vzdálený poplach atp. tyto a další funkce jsou dostupné přes web findphone.cmcm.com.
  • Skenování nainstalovaných aplikací a souborového systému ochrání váš telefon před viry, trojskými koňmi, zranitelnostmi, adwarem, malwarem a spywarem.
  • Skenování externí paměťové karty detekuje a odstraní hrozby.
  • Kontrola nově nainstalovaných a aktualizovaných programů.
  • Automatické skenování v nastaveném intervalu.
  • Možnost blokování telefonátů z vybraných čísel.
  • Ochrana při procházení webu – blokuje škodlivé stránky, chrání před phishingem.

Jednoduché ovládání

Po spuštění se zobrazí pouze velké tlačítko Scan, jehož stiskem zahájíte kontrolu systému. My jsme se napoprvé dozvěděli, že nemáme aktivní ochranu pro bezpečné procházení webu, kterou je možné okamžitě zapnout. Na první pohled je také zřejmé, že program bohužel nekomunikuje česky.

K aplikacím označeným heslem se bez přístupového gesta nedostanete
K aplikacím označeným heslem se bez přístupového gesta nedostanete

V dalším kroku jsme pak mohli zajistit komunikační programy, mezi které patří Facebook, Facebook Messenger a Google+, proti neoprávněnému přístupu a naplánovat automatické kontroly v zadaném intervalu. Na výběr je skenování jednou denně, týdně, nebo měsíčně.

Kontrolu lze spustit také manuálně – rychlost je opravdu vysoká a ani na telefonu s více než stovkou nainstalovaných aplikací nezabrala více než deset sekund. Z úvodní obrazovky se přes tlačítko s nákupní taškou dostanete do seznamu tzv. doporučených aplikací. Další možnosti se skrývají v hlavní nabídce programu:

Autoři se chlubí kombinací lokálního a cloudového detekčního mechanismu. Ty své služby dohromady poskytují více než 200 milionům uživatelů na počítačích i mobilních zařízeních
  • Scan SD Card – zkontroluje soubory uložené na paměťové kartě.
  • Clean Up Junk – vyčistí systém od zbytečností. Pro tyto účely vyžaduje stažení a instalaci aplikace Clean Master Phone Boost, kterou lze instalovat a používat i samostatně.
  • AppLock – uzamkne aplikace. V seznamu zvolíte, ke kterým programům se nemá dostat nikdo, kdo nezná přístupový kód. Následně klepnete na tlačítko Protect a tažením vytvoříte gesto, jímž budete aplikace odemykat. Před spuštěním takto uzamčených aplikací je nutné zadat správné gesto.
  • Find Phone – aktivuje funkci pro nalezení a vzdáleného ovládání telefonu. Stačí se pouze přihlásit přes účet Google a aktivovat gesto. Následně přes webové stránky findphone.cmcm.com odhalíte polohu zařízení, spustíte hlasitý alarm, uzamknete zařízení apod.
  • Call Blocking – obtěžují-li vás nějaká telefonní čísla, jednoduše je zařadíte na seznam v této sekci. CM Security se pak postará o to, aby hovory z těchto čísel byly automaticky odmítnuty.
  • Update – zkontroluje aktuálnosti antivirových definic.
  • Settings – nastavení aplikace, kde např. ovlivníte automatickou pravidelnou kontrolu, seznam ignorovaných programů, vypnete či zapnete ochranu v reálném čase, bezpečné procházení webových stránek atd.

Závěr

CM Security je bezpečnostní balík, který nejen ochrání váš telefon a tablet před škodlivými aplikacemi, ale také vám například pomůže s nalezením ztraceného či odcizeného zařízení, zablokuje otravné telefonní hovory a zajistí vaše soukromí uzamknutím programů gestem.

Vše se odehrává v jednoduchém a intuitivním grafickém prostředí, kterému by sice prospěla lokalizace do češtiny, nicméně stále je tu možnost přepnout program do některého z podporovaných jazyků. Nám se CM Security používalo dobře. Nemáte-li telefon s Androidem zabezpečený, balík vyzkoušejte, nebude vás to stát ani korunu.

Spojíte-li telefon s účtem Google, lze přístroj prostřednictvím webu lokalizovat
Spojíte-li telefon s účtem Google, lze přístroj prostřednictvím webu lokalizovat

Byl pro vás článek přínosný?