Hlavní navigace

Corsair začíná dělat grafické karty, s MSI vyrobili vodou chlazenou GTX 980 Ti

18. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Prodeje samostatných grafických karet nabraly v poslední době jasně sestupný trend. Jejich výrobci se spíš poohlížejí po jiných příležitostech (Nvidia pro ně například před časem chtěla otevřít příležitosti na poli tabletů, PowerColor zase začal dělat zvukové karty), spíš než že by se naopak někdo další hrnul do toho, začít jim s výrobou grafik nově konkurovat. Je tedy docela překvapivé, že se v oboru nyní přece jen objevuje nová značka – firma Corsair, která již vyrábí další druhy hráčského hardwaru a příslušenství.

Po bližším přezkoumání už nicméně vstup Corsairu na trh s grafikami dává o něco větší smysl. Firma to totiž nedělá na vlastní pěst, ale v rámci spolupráce s MSI a první z tohoto svazku vzešlá ratolest je jejich společným dílem. Jedná se o hybridní nereferenční grafiku GeForce GTX 980 Ti, do níž Corsair dodává vodní chladič s uzavřeným okruhem a MSI zbytek karty. Celek pak bude prodávat nejen MSI (pod jménem MSI GTX 980 Ti Sea Hawk), ale i Corsair, jehož verze se jmenuje Corsair Hydro GFX. V obou případech by ale mělo jít o stejný hardware, nesoucí i loga obou partnerů.

Hybridní MSI GeForce GTX 980 Ti Sea Hawk / Corsair Hydro GFX
Hybridní MSI GeForce GTX 980 Ti Sea Hawk / Corsair Hydro GFX

Karta má jako každá GeForce GTX 980 Ti ořezané GPU GM200 s 2816 stream procesory a 6 GB paměti GDDR5 na 384bitové sběrnici. Z továrny je ale obojí přetaktováno – GPU má základní frekvenci 1190 a boost 1291 MHz, paměť pak je posunuta spíše kosmeticky na 7096 MHz efektivně (zvýšení o necelého 1,2 %). Podle MSI by ale karta měla mít další rezervu pro popostrčení výkonu manuálním přetočením.

Chlazení karty je hybridní a koncepčně je v podstatě stejné jako u podobného počinu firmy Evga. To znamená, že na GPU sedí klasický vodní blok s pumpou, z nějž je hadicemi teplo vedeno do externího 120mm radiátoru. Tato komponenta chlazení je tvořena sadou Corsair Hydro H55, určenou normálně k chlazení CPU. Blok je pak místo normálního pasivu vložen pod kryt, připomínající referenční chladič od Nvidie. V tom je zároveň zachován obvyklý radiální ventilátor, který vhání dovnitř vzduch pro ochlazování pamětí a napájecí kaskády. Hadice jsou z něj vyvedené po straně, v rovině karty.

Hybridní MSI GeForce GTX 980 Ti Sea Hawk / Corsair Hydro GFX
Balení karty Hydro GFX. První grafiky od Corsairu

Tato konstrukce je taková mírně zvláštní, i když bez použití „full cover“ vodního bloku je sekundární ventilátor nezbytný. Podobně jako u karty Evga Hybrid se tak trochu vkrádá myšlenka, zda nejde tak trochu o improvizaci – nebo zda Nvidia výrobcům nevnutila tolik nadbytečných referenčních chladičů, že teď neví, co s nimi (pokud si dobře vzpomínám, tak nějaké informace v tom duchu, že výrobci musí k GPU povinně odebírat i mnohdy nepotřebné referenční chlazení, se kdysi dávno objevily, dnes už je ale snad situace jiná). Spíše ale asi půjde o první možnost, či o snahu ušetřit na návrhu karty, která se nejspíš nebude vyrábět v obřích sériích. Každopádně pokud bude celek fungovat, není asi moc důvodů ke stížnostem. Corsair takovéto chlazení GPU ukazoval už víc jak před rokem na Computexu 2014, takže na odladění měl snad času dost.

 

Podle specifikací na webu MSI má karta klasické napájení šestipinovým a osmipinovým konektorem a referenční výstupy (tři DisplayPorty, jedno HDMI 2.0 a DVI). Použít se dá i v čtyřnásobném SLI, pokud se ovšem do skříně podaří natlouct čtveřici 120mm radiátorů.

Vodní chladiče něco stojí a je asi jasné, že Corsair chce svůj podíl také dostat, takže karta musí být dražší než referenční model. Doporučená cena verze prodávané pod značkou Corsair je 740 USD, což u nás momentálně s daní vychází na 21 250 CZK; MSI pravděpodobně bude mí cenu podobnou. Do prodeje by karta měla jít příští měsíc.

Zdroje: MSI, PC Perspective (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?