Hlavní navigace

Creative uvádí mobilní externí Sound Blaster E5. Pro PC, Android i iOS

1. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Externí zvukové karty začaly v uplynulých letech získávat možná větší význam, než ty klasické interní. Může za to samozřejmě notebooky, které jsou dnes populárnější než desktopy, k tomu se ale přidaly i mobilní zařízení jako tablety a mobily. Ani firma Creative se svými Sound Blastery tyto oblasti neignoruje – na jaře jsme informovali o mobilních externích zvukovkách Sound Blaster E1 a E3. K těmto krabičkám se nyní přidává další model, nabízející lepší výbavu: Sound Blaster E5.

Sound Blaster E5 je stejně jako nižší bratříčci externí zvukovou kartou (či chcete-li, externím DAC či sluchátkovým zesilovačem), která se k PC připojí přes USB. Zároveň ale poslouží i s mobilními telefony a tablety. S některými Androidy a modely Apple – seznam je na webu Creative – se umí propojit přes kabel coby periférie, k dispozici je ale také bezdrátový přenos pomocí rozhraní Bluetooth 4.1, kde je kompatibilita širší. K bezdrátovému spárování je přítomno NFC. A aby se karta a její zesilovač daly používat skutečně mobilně, má zařízení i vlastní baterii Li-pol o kapacitě 3200 mAH. S tou údajně dosahuje výdrže okolo osmi hodin při použití bezdrátového přenosu.

Mobilní zvuková karta Creative Sound Blaster E5
Mobilní zvuková karta Creative Sound Blaster E5

Sound Blaster E5 má stejně jako zmíněné nižší modely dvojici sluchátkových výstupů pro poslech s kamarádem či jiným společníkem. Navíc ale nese i linkový vstup a výstup, a co je důležitější, digitální vstup a výstup S/PDIF (jacky pro analog a optický digitální signál jsou kombinované). Karta se tím hned víc hodí pro serióznější použití, k čemuž přispějí i lepší komponenty uvnitř, jak hned uvidíme. Kromě vstupu má ovšem karta i vlastní zabudované mikrofony CrystalVoice. Regulace hlasitosti přehrávání je řešena klasickým „točítkem“, což potěší.

 

Co se oněch vnitřností týče, používá Sound Blaster E5 DSP procesor SB-Axx1. Převodník D-A pro přehrávání je použit Cirrus Logic CS4398, který má hodnotu odstupu signálu od šumu 120 dB. Zvládá také zvuk až do vzorkovací frekvence 192 Khz a 24bitové hloubky. Tomuto čipu asistuje sluchátkový zesilovač Texas Instruments TI6120A2, který utáhne i náročná sluchátka s impedancí až 600 Ω. Přepínačem na boku přístroje lze ale Sound Blaster E5 přepnout do režimu pro běžnější sluchátka s nízkou impedancí.

Mobilní zvuková karta Creative Sound Blaster E5

Co se vstupní části týká, je přístroj vybaven převodníkem A-D Cirrus Logic CS5361, který také podporuje audio s frekvencí vzorkování 192 KHz a 24bitovou kvalitu; Creative pro vstup uvádí odstup signálu od šumu 114 dB. Sound Blaster E5 by tedy mohl být dosti slušnou zvukovkou (z apředpokladu že reálné testy neodhalí nějak neadekvátně špatnou kvalitu zvuku). Pokud vám tedy nebude vadit, že je toliko stereofonní. Karta je ovšem zaměřena na provoz se sluchátky, takže lze omezení na dva kanály pochopit.

Creative by měl Sound Blaster E5 začít prodávat v říjnu (októbri). Karta má v Americe stát 199 USD, což by u nás mělo znamenat něco přes 5000 CZK.

Zdroje: Creative, PC Perspective

Byl pro vás článek přínosný?