Hlavní navigace

Čtyřicetiletá válka procesorů – jako karetní hra pro hardwarové nadšence

19. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Následující zpráva bude tak trochu kuriozita na odlehčenou. Nebude se týkat počítačů, ale netypicky společenské karetní hry jimi inspirované. Ta se jmenuje CPU Wars a její balíček je místo srdcí, listů, žaludů a kulí tvořen sestavou karet představujících různé procesory vzniklé v průběhu posledních 40 let. Autorům se zřejmě zdálo, že kovaným fanouškům počítačového hardwaru a procesorů zvláště schází zábavička, které by se mohli příležitostně oddávat s kamarády či kolegy třeba během pauzy na oběd.

Hra má poměrně prostá pravidla. Na listu je procesor vyobrazen spolu s různými parametry: například datem uvedení, maximální dosaženou frekvencí jádra a sběrnice, počtem tranzistorů, výrobním procesem a hodnotou TDP. Při hře vynášíte kartu a oznámíte jednu z vlastností. Na základě této charakteristiky se pak vyložené karty všech karbaníků srovnají a vítězná karta ostatní bere (u charakteristik jako je spotřeba či velikost čipu ale vítězí menší číslo). Hra končí, když se celý balíček sejde u jednoho hráče, jenž se tímto stává vítězem partie.

Karetní hra CPU WarsKaretní hra CPU Wars  Karetní hra CPU WarsKaretní hra CPU Wars

Sestava 30 použitých čipů je povětšinou tvořena kusy známými z PC. Dostalo se ale i na různá CPU typu RISC či starodávnou klasiku jako Zilog Z80, Motorola 68000 a MOS Technology 6502. I tak mám však dojem, že kolekce by měla být minimálně dvakrát tak veliká, aby se do ní vešlo trochu víc exotiky. Chybí například čipy architektur Itanium, Alpha a ARM, nebo zajímavé kapitoly jako byl Crusoe od Transmety. Naopak vcelku zbytečně je zde například Phenom I i Phenom II (anebo Core i5 vedle Core i7, přičemž tato označení ani nekorespondují s určitou architekturou). Zatímco první karetní sada obsahuje desktopové čipy, autor by v budoucnu chtěl uvést další edici s procesory mobilními.

 

Pokud byste snad o CPU Wars měli zájem, vězte, že vás balíček vyjde na 12,50 USD. Při zaslání do našich končin však k těmto penězům přibude ještě nějaké to ne úplně malé poštovné. Po pravdě řečeno bych si tyto karty dokázal představit jako drobný dárek (materiál, tisk a zpracování jsou údajně na dobré úrovni). Sám bych je ale asi z balíčku zrovna často nevytahoval.

Zdroje: CPU Wars (oficiální web), ExtremeTech

Byl pro vás článek přínosný?