Hlavní navigace

Další externí Sound Blaster. Multiplatformní highend X7 se 100W zesilovačem

3. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firma Creative letos už uvedla tři externí zvukové karty – Sound Blastery E1 a E3 a zcela nedávno E5. Nyní přichází ještě další karta, opět externí adaptér Sound Blaster X7. I tato z,uková karta je multiplatformní a podporuje kromě počítačů s Windows či OS X také mobilní zařízení s Androidem či iOS. Nejedná se už ale o mobilní krabičku s baterií, nýbrž o velký box s „lepšími“ komponenty a vestavěným 100W zesilovačem pro náročné domácí uživatele.

Sound Blaster X7 je externí zvukový adaptér pro rozhraní USB 2.0. Tím ho připojíte ke klasickému PC či notebooku, ale i k vybraným mobilům a tabletům na bázi iOSu a Androidu. Tento model už nemá baterii jako krabičky E1, E3 a E5, stále se ale umí bezdrátově spojit s mobilními zařízeními – má totiž Bluetooth a NFC pro spárování. Možnosti vstupu pak doplňuje optický S/PDIF (zde by Creative rád, kdybyste si X7 pořídili třeba k herní konzoli) a analogové linkové a mikrofonní vstupy.

Creative Soundblaster X7

Tímto modelem už Creative chce oslovit i nějakého toho audiofila, pročež slibuje kvalitní komponenty, počínaje třeba kondenzátory Nichicon Fine Gold; hraví posluchači také mohou experimentovat s výměnou operačních zesilovačů. V roli převodníku D-A je zde čip Burr-Brown PCM1794, který má dosahovat odstupu signálu od šumu 127 dB a zvládá 24bitovou kvalitu i vzorkovací frekvenci audia až 192 KHz. Ve stejné kvalitě je možno i nahrávat, použitým převodníkem je na vstupu opět Burr-Brown, ale tentokrát čip PCM4220 s odstupem signál-šum 123 dB. Zvukovka má pro nahrávání kromě vstupů i dva vlastní mikrofony v čelním panelu.

Creative Soundblaster X7

Výstup ze Sound Blasteru X7 je možné realizovat rovnou do pasivních reproduktorů, je totiž vybaven vlastním zesilovačem Texas Instruments TPA3116D2. Ten má být schopen maximálního výkonu 2 × 50 W s impedancí 4 Ω, přepínačem lze přepnout na režim pro 8Ω repro (maximum 2 × 27 W). Kromě stereo výstupu má box zezadu také separátní jacky pro reprosoustavu 5.1 a také výstup pro sluchátka. Osazen je jak 3,5mm, tak 6,5mm jack a výstup pro ně zajišťuje sluchátkový zesilovač Texas Instruments TPA6120A2. Schopnost živit highendové modely sluchátek s impedancí až 600 Ω je asi již samozřejmost.

 

DT24

Jak už to chodí, Sound Blaster X7 nebude dvakrát dostupnou záležitostí – i když na audiofilské poměry nejde ještě o skutečnou drahotu. Za zvukovku budou zájemci platit 400 USD (okolo 10 000 CZK). Do distribuce by se karta měla dostat v prosinci (decembri) tohoto roku.

Zdroje: Creative (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?