Hlavní navigace

Další spekulace o přechodu AMD na architekturu ARM, asi opět samá voda

11. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Věštění různých forem zkázy společnosti AMD je poslední roky velmi populární záležitostí. Snad ještě atraktivnější jsou však spekulace, že se výrobce procesorů přeorientuje na jinou architekturu, aby unikl konkurenčnímu tlaku většího Intelu. Vzpomeňme například na fámy o koupi MIPS Technologies. Ještě populárnější je však poslední dobou názor, že AMD se vrhne na procesory ARM, aby mohla proniknout na trh mobilních zařízení.

Na tuto strunu nyní opět zahrál server PC Perspective. Zdrojem pro spekulace se stal zápisek na blogu Jema Daviese ze společnosti ARM. V něm píše, že vystoupí na konferenci AMD Fusion Developer Summit 2012 a oznámí na tomto místě zatím neznámé „cosi“. Podle redaktora PC Perspective to může svědčit o tom, že se schyluje k uzavření partnerství obou společností. To by pak mohlo mít například formu procesoru ARM s integrovanou grafikou Radeon.

Celá věc má však pár drobných chyb. Předně, Jem Davies pochází z grafické divize společnosti ARM. I jeho zápisek má ostatně titul „Grafiky ARM Mali na konferenci AMD Fusion Developer Summit“. V textu pak příliš nehovoří o AMD, jen se obecně zmiňuje o stěžejní roli, kterou GPU hrají v současném a budoucím světě počítačů. A také o příležitostech, které tato situace společnosti ARM nabízí díky kombinaci jejích (vlastních) jader CPU, GPU, infrastruktury a dalších technologií.

AMD APU, prezentační slajd

Pokud se vám zdá, že je celou dobu řeč jen a pouze o ARMu, a nikoliv o ARMu a AMD, máte nejspíš pravdu. Konference AFDS je totiž obecně zaměřená na GPGPU výpočty a využití GPU či dalších specializovaných jednotek v procesorech. Je tedy značně pravděpodobné, že společnost ARM zde bude prezentovat vlastní příspěvky například do technologie OpenCL. Pokud bude oznámeno nějaké partnerství s AMD, nejspíše půjde o spolupráci na rozvoji tohoto standardu pro výpočty GPGPU či dalšího softwaru. Po stránce hardwaru však obě společnosti nejspíš zůstanou na svých vlastních písečcích.

Grafické jádro ARM Mali

 

Co se týče spekulací o kombinacích procesorů ARM s Radeony, nebo naopak grafik ARM Mali s procesory architektury x86 od AMD, nelze je pochopitelně provždy vyloučit. Zde lze poukázat na Intel, který si například pro některé Atomy licencuje grafiky od PowerVR. Domnívám se však, že světy APU od AMD a mobilních SoC architektury ARM se stále ještě příliš liší. Použitím grafiky Mali by si AMD nepomohlo, spotřebou se jeho procesory stále ještě do telefonů nehodí. A naopak, pro jádro architektury ARM je Radeon nejspíše příliš těžkotonážní.

V obou případech by vznikl hybrid, který by nevynikal ani ve spotřebě, ani ve výkonu. Navíc by trvalo léta, než by se čipy dostaly na trh – pokud tedy již spolupráce léta neběží ve skrytu. To však není příliš pravděpodobné, není to totiž tak dávno, co samo AMD svou divizi mobilních čipů prodalo Qualcommu. A nakonec připomeňme, že i AMD tvrdí, že jeho síla spočívá právě v tom, že nabízí kompletní platformu včetně CPU i grafiky. Nahrazení některého komponentu z cizích zdrojů by tedy společnosti nejspíš moc neprospělo.

Zdroje: ARM, PC Perspective

Byl pro vás článek přínosný?