Hlavní navigace

Deska HiKey s osmijádrovým 64bitovým ARMem stojí 75 USD, může mít 2 GB RAM

24. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud vás láká exotika počítačů založených na jiné architektuře než x86, máte momentálně k dispozici široký sortiment desek s různými čipy ARM. Jde však většinou ještě o 32bitové SoC, nikoliv novější se zajímavější 64bitovou instrukční sadou ARMv8. Zřejmě první možností mimo nedostupně drahé vývojářské desky se serverovými čipy byla deska HiKey od nadace Linaro, která stála 129 USD. To ale pořád nebylo tak málo. Nyní ovšem vznikla nová revize této desky, kterou Linaro vytvořilo ve spolupráci s výrobcem desek Banana Pi, firmou LeMaker. Ta nabízí stejný osmijádrový 64bitový procesor, ale stát bude jen 75 USD, což už začíná být docela atraktivní.

Nová verze HiKey je funkčně i fyzicky docela podobná té původní – deska stále používá formát definovaný standardem 96boards i stejné rozměry a rozložení výstupů. Deska má stejně jako původní revize mobilní čínský SoC HiSilicon Kirin 620 Octa s osmi jádry Cortex-A53 taktovanými na 1,2 GHz. To je na danou kategorii hardwaru dobré, ale je třeba připomenout, že A53 není mezi jádry ARM zrovna nejrychlejší, jde stále o in-order architekturu). Jako GPU používá Kirin 620 blok ARM Mali-450MP4.

Deska HiKey s 64bitovým čipem Kirin 620 Octa, verze od firmy LeMaker
Deska HiKey s 64bitovým čipem Kirin 620 Octa, verze od firmy LeMaker

Přímo na desce je integrována paměť LPDDR3 o kapacitě buď 1 GB, nebo 2 GB. Druhá varianta bude docela zajímavá (první HiKey mělo pouze 1 GB), ovšem za vyšší kapacitu si připlatíte. Navíc také LeMaker zvětšil velikost osazeného flashového úložiště eMMC na 8 GB z původních 4 GB, byť je nyní cena desky celkově nižší. Nadále se k rozšíření kapacity dá použít i karta MicroSD.

Deska HiKey s 64bitovým čipem Kirin 620 Octa, verze od firmy LeMaker

Deska HiKey s 64bitovým čipem Kirin 620 Octa, verze od firmy LeMaker

Nové HiKey bude mít rovněž rozšiřující konektory LS (UART, GPIO a další) a HS (DSI, CSI, USB, SDIO) na PCB, obvyklé porty pro základní využití byly převzaty z první revize. K dispozice je tudíž HDMI s podporou rozlišení 1920 × 1080 bodů, dvě USB 2.0 a jedno micro USB OTG, samostatný výstup audia chybí. Zařízení nemá žádný síťový adaptér Ethernet, ovšem zato má přímo na PCB osazený bezdrátový modul (Texas Instruments WL1835MOD) pro Wi-Fi 802.11n a Bluetooth 4.1 LE.

Deska HiKey s 64bitovým čipem Kirin 620 Octa, verze od firmy LeMaker Deska HiKey s 64bitovým čipem Kirin 620 Octa, verze od firmy LeMaker Deska HiKey s 64bitovým čipem Kirin 620 Octa, verze od firmy LeMaker Deska HiKey s 64bitovým čipem Kirin 620 Octa, verze od firmy LeMaker

Jak už bylo nadhozeno v úvodu, hlavní novinkou je u této revize HiKey cena. Ta se oproti původním 129 USD snižuje téměř na polovinu. Za základní verzi HiKey s 8GB úložištěm a 1 GB RAM dáte 75 dolarů (s DPH 2200 CZK). Verze s 2 GB paměti LPDDR3 už stojí 99 USD (2900 CZK), což je za 1 GB relativně velký příplatek, ale jelikož se RAM nedá ex post zvětšit, stojí asi za zvážení. Zejména pokud hodláte desku použít k vážnějším účelům jako je vývoj softwaru.

 

Obě verze desky by měly být ve volném prodeji od listopadu, 1GB verzi lze zdá se pořídit v omezeném množství už nyní. Jako operační systém podporuje HiKey Debian a Android 4.2, ovšem nevím, jak moc je nutné patchovat „Vanilla“ jádro. Obvykle hardware na bázi ARMu nemá ve výchozím Linuxovém jádru plnou podporu a výrobce pro něj má vlastní strom, což je z uživatelského hlediska stav ne úplně ideální.

Zdroje: CNX Software, LeMaker

Byl pro vás článek přínosný?