Hlavní navigace

Dočkáme se ještě někdy modulárního smartphonu? Projekt Ara od Googlu utichl

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ještě předloni bylo kolem projektu Ara hodně rušno. Telefon, který byste si mohli z komponent sami poskládat a časem jednoduše upgradovat, zněl jako dobrý nápad. Jenže přenést papírové představy do reality byl i pro nejchytřejší mozky v Googlu problém. Hardwarovou část firma dokázala zhmotnit ve dvou prototypech, ta softwarová ale nikdy pořádně nefungovala. Android není na výměnu komponent (za běhu) připraven.

Koncept Motoroly Ara

Přesto Google plánoval, že na jaře 2015 přinese třetí prototyp Ary a že koncem téhož roku začne s testy a pilotním provozem v Portoriku. K ničemu takovému nakonec nedošlo. Zvláštní byl i dřívější výběr hardwarových partnerů. První dva prototypy využívaly čipset OMAP 4 od Texas Instruments. Dnes mrtvá záležitost. Na dalších modelech chtěl Google spolupracovat s Marvellem, Nvidií a Rockchipem, tedy hodně netradičními výrobci, kteří se čipům pro smartphony (již) nevěnují.

 

Google už nepořádá vývojářské konference a ani neposkytuje nové materiály k vývoji nových modulů. Oficiální sociální profily Ary jsou zastaralé. Nový web Ary ukazuje jen logo, žádné další informace včetně FAQ a dokumentace jako dřív. Na chystané konferenci Google I/O nejsou v plánu akce související s Arou.

Jedinou naději zůstává, že na GitHubu jsou ještě stále aktualizovány zdrojové kódy projektu. Těžko by se vývojáři ještě stále věnovali úpravě softwaru, kdyby byl projekt úplně mrtvý. Možná se dočkáme nějakého restartu, ale Google nám zatím nedává moc nadějí, abychom tomu věřili.

Byl pro vás článek přínosný?