Hlavní navigace

DuckDuckGo slibuje bezpečný vyhledávač. Čína jej teď zablokovala

23. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Velký čínský firewall teď odstavil i vyhledávač DuckDuckGo, podle monitorovací služby GreatFire není dostupný od 3. září. DuckDuckGo, který za dva dny oslaví šesté narozeniny, si zakládá na tom, že nesleduje své uživatele ani nijak nevydělává na jejich datech. Pro všechny platí stejná pravidla a dostanou také shodné výsledky.

Čína zablokovala vyhledávač DuckDuckGo
Čína zablokovala vyhledávač DuckDuckGo

DuckDuckGo zažil velký boom v polovině loňského roku, když vyplavaly na povrch informace o tom, jak NSA sleduje internetovou aktivitu. Z DuckDuckGo ale nic nezíská, protože uživatelská data neuchovává. Rázem už vyhledávač nezpracovával 1,7 milionu dotazů denně, ale okolo 4 milionů.

Za celý rok 2014 firma napočítala miliardu dotazů. Proti Googlu se 100 miliardami dotazů měsíčně je to samozřejmě prcek. O DuckDuckGo je ale slyšet čím dál častěji. Nově se dostal i do iOS 8 (Safari) coby alternativa ke Googlu, Bingu a Yahoo.

 

Zakladatel firmy Gabriel Weinberg už na svém Twitteru potvrdil, že se jeho vyhledávač dostal v Číně na černou listinu, ale žádné oficiální vyjádření k tomu nedostal. Zřejmě vadí ona anonymita a svoboda, která by mohla nebohým občanům ukázat špatnosti ze západu.

Čína blokuje 144 z 1000 nejnavštěvovanějších webů světa. Vadí ji Google, YouTube, Facebook, Twitter, Blogger, Vimeo, Daily Motion, New York Times, Flickr, Netflix, Dropbox, Archive.org nebo třeba Red Tube.

via The Next Web

Byl pro vás článek přínosný?