Hlavní navigace

Dvojčipový Radeon Pro Duo zlevněn skoro na polovinu. Je nová generace grafik blízko?

19. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dvojčipová karta s posledním highendovým čipem AMD, 28nm Fiji opatřeným pamětí HBM, nesehrála v průběhu loňského roku nijak zásadní úlohu. AMD jí původně asi chtělo podchytit začínající trh s virtuální realitou, jenže kvůli opoždění brýlí HTC Vive a Oculus Rift (a asi i dalším faktorům na trhu) ji nakonec zabalilo. Duální Fiji se nakonec objevilo jen okrajově v roli poloprofesionální grafiky jako Radeon Pro Duo – oficiálně určené ne pro hraní, ale pro vývoj a tvorbu VR obsahu. Těžko říct, zda alespoň v této oblasti splnilo očekávání, zdá se ale, že i zde jsou jeho dny sečtené – v obchodech se nyní karty začaly vyprodávat s velkými slevami.

Pro připomenutí – při uvedení stál Radeon Pro Duo oficiálně 1499 dolarů. V zámořských obchodech ale jeho cena nyní klesla téměř na polovinu – americký Newegg jej v současnosti nabízí za 799 dolarů. Při současném kurzu a s připočtenou DPH to znamená nějakých 24 600 Kč. Pro perspektivu, naše obchody, držící se zatím původní cenovky, požadují okolo 45 tisíc.

Zlevnění je tedy razantní. Zatím k nám (ani do Evropy) nicméně nedorazilo a těžko říct, zda se tak stane, jelikož jde přece jen o hodně nemainstreamový produkt. Pokud vám ale tato dvojčipová vodou chlazená karta za podobné peníze přijde jako dobrý nápad, pak je možná čas začít sledovat vyhledávače cen. Jako důvod by snad pro někoho mohla hrát roli softwarová stránka, neboť Radeon Pro Duo umožňuje použití certifikovaných ovladačů normálně vyhrazených pro profesionální grafiky. Pro hraní je asi lepší za stejné peníze koupit současnou jednočipovou grafiku nebo ještě lépe počkat na to, co letos přijde na trh nového.

Slajd se specifikacemi Radeonu Pro Duo z doby vydání karty (duben 2016) Slajd se specifikacemi Radeonu Pro Duo z doby vydání karty (duben 2016)

Znak příchodu nové generace?

Tím se dostáváme k tomu, že na této výprodejové slevě je zajímavá ještě jedna věc. Podobné seškrtání cen u starší řady produktů často přichází v době, kdy už má na trh blízko nástupnická generace, dotyčný hardware nahrazující. Cílem je pak, aby se vyprázdnily sklady a po uvedení novinky nezůstaly staré karty na skladě jako „ležáky“. A tou implikovanou novinkou by snad mohlo být nové highendové GPU, Vega. To sice podle zprávy webu WCCFtech má přijít až v květnu, ovšem je možné, že se tento zdroj plete a zlevnění Radeonu pro Duo je znamením časnějšího uvedení.

Ovšem nemusí to tak být. Podobný tlak na zlevnění by mohla vyvinout i konkurenční karta – Nvidia totiž podle jiné (ale opět nezaručené) zprávy může svou GeForce GTX 1080 Ti vydat už v polovině března. I ta by coby konkurence učinila zbývající zásoby dvoučipových Fiji méně prodejnými a zlevnění tedy může být i preventivním opatřením před ní.

Byl pro vás článek přínosný?