Hlavní navigace

Eltrinex CarHD II: povedená černá skříňka do auta (recenze)

24. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Eltrinex CarHD jsme na Cnews už testovali, CarHD II je jeho nástupcem. Od pohledu působí profesionálně a šasi na šířku mu dodává na eleganci. Dřívější model nahrával 1080p jen 4:3, proti předchůdci je novinka jasný pokrok.

Nepřehlédněte: Eltrinex CarHD: černá skříňka do auta (recenze)

CarHD II má asi nejlepší upevňovací mechanismus ze všech dosud testovaných autokamer. Jednoduchá přísavka je totiž zakončena kostkou se zapuštěnými magnety, na které se kamera velmi snadno nacvakne. Obzvláště u nás není radno ji nechávat v zaparkovaném autě na viditelném místě.

Parametry
Cena 2890 Kč  
Zapůjčil Eltrinex
Eltrinex CarHD II
velikost LCD 1,5", 480 × 240 px
úhel kamery 120 °
video bez interpolace 1080p/720p, (až 1920 x 1080 / 30sn)
formát videa AVI (H264), zvuk 1 kanál, mono
fotografie JPG
paměťová karta microSD / SDHC
mikrofon / repro ano / ano
baterie 3.7V 500 mAh
napájení 5 V, 1 A
rozměry 115 × 64 × 32 mm

K napájení slouží 3,5 metru dlouhý kabel do autozapalovače s koncovkou miniUSB. Zde hned na začátku zamrzí, že kabel vede do kamery a je nutné ho pro každou jízdu odpojovat a připojovat (v případě, že kameru na parkovišti/přes noc schováváte).

 

Kdyby vedl přímo do držáku s přísavkou a napájení by bylo propojené přes magnetický držák, nešetřil bych chválou. Takto sice musíte manipulovat i s jinými autokamerami, jenže CarHD II měl našlápnuto k mnohem lepší konstrukci, proto tento detail zamrzí. Časem by se měl v nabídce prý takový držák objevit, ovšem za příplatek.

Konstrukce na šířku je ovšem povedená: na čelní straně je kromě objektivu signalizace stavu kamery. Když natáčí, svítí červená dioda. Na spodní straně u výstupů miniHDMI pro propojení s televizí, analogovým televizním výstupem a napájecím miniUSB najdete slot na microSD. Kamera zvládá i 64GB kartu, v balení dostanete 8GB. Autokamera nemá suplovat Street View, nepotřebný záznam se automaticky maže.

Kvalitu videa posuďte sami: natočil jsem několik scén ve dne v noci, nejprve 720p při 60 snímcích, a poté 1080p. (přepněte se na vyšší kvalitu, pokud se tak nestane automaticky)

Na zadní straně (směrem k řidiči) je 1,5" barevný displej s rozlišením 480 × 240 bodů a čtyři ovládací tlačítka. Můžete měnit mód kamery z nahrávání videa na režim focení. Tlačítko pro manuální spuštění kamery najdete na horní straně, kamera se dá spustit také jen pouhým zapojením do autozapalovače.

Aktuální cena Eltrinex CarHD II v českých e-shopech: (Zdroj: Heureka.cz, )

 


 

V menu si navolíte kvalitu záznamu: CarHD II umí kromě Full HD také 720p při 60 snímcích za sekundu, což je lepší volba. Lze si přizpůsobit i délku jednotlivých záznamů, respektive velikost videosouborů na kartě. Po naplnění karty dochází k přemazání těch nejstarších, ty důležité si proto stisknutím tlačítka označte, aby nedošlo k jejich smazání. Součástí videa může být časová značka, tedy informace o datu a času pořízení nahrávky. Přímo z menu lze paměťovou kartu případně naformátovat.


 
     

Jako u většiny autokamer je i zde malý akumulátor, který svou kapacitou vydrží jen na nějakých pět minut záznamu. Jeho hlavním úkolem je pouze to, aby v případě nehody a odpojení kabelu nedošlo ihned k přerušení záznamu.

Fotografie (v plném rozlišení) :


 
 

Obsah balení:

USB kabel, HDMI kabel, napájecí kabel do autoadaptéru, přísavný držák, manuál, 4GB SD karta.

CarHD II nahrává ve formátu AVI/H.264, mono. Pětiminutový záznam v 720p zabírá 230 MB a v 1080p 408 MB. Zařízení lze použít i jako nouzový fotoaparát. Noční režim je jen průměrný a na neosvětlené dálnici vidíte převážně jen světla, osvětlené město je vidět lépe. Z rozšířených funkcí trochu postrádáme GPS, celkově je CarHD II povedenou autokamerou.

Plusy / mínusy
provedení napájení mohlo být vyřešeno lépe
nahrává 720p/60fps
magnetický držák,
microSD karta v balení  
Hodnocení 90 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.