Hlavní navigace

Enermax na CeBITu vystavuje 550W zdroj. Bez jediného ventilátoru

17. 3. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Enermax se stejně jako spousta jiných společností schoval na CeBITu za závory pavilonu 15, kam smějí pouze obchodní partneři a novináři. Možná ještě máte v živé paměti sličné slečny, které si sebou Enermax vozil každý rok sebou, letos nastal pravý opak. Kvůli ženským ale na CeBIT nejezdíme, takže to vůbec nevadí.

Na výstavce jednoznačně dominoval zcela „fanless“ zdroj Enermax Digifanless. Počítačovou sestavu je schopen zásobovat až 550 Watty, k připojení využijete kompletní modulární kabeláž (v základu je zdroj opravdu jen kostka bez jediného drátu.

Enermax Digifanless
Enermax Digifanless

 Enermax Digifanless Enermax Digifanless Enermax Digifanless 

Součástí balení je i kablík, který můžete připojit k základní desce a monitorovat různé hodnoty a také ovládat zapojení zdroje (přepínat mezi single a dual rail). Dodávaná aplikace ZDPMS vám tak umožní třeba spočítat, kolik počítač sežere peněz.

Samotný zdroj se o spotřebu bude starat svědomitě, splňuje totiž specifikaci 80PLUS Platinum. Vzhledem k obecné nedůvěře k takto chlazené elektronice jsem vznesl dotaz na teplotu – ve zdroji je obrovský chladič a ještě jeden menší, na kterém se údajně soustředí více tepla, samotný transformátor a součástky obecně jsou prý v normálu.

Vzhledem k tomu, že zdroj váží asi jako čtyři „no name“ zdroje, je pravděpodobné, že systém chlazení opravdu nebyl podceněn. Pokud jej podpoříte vzniklým průvanem či vhodným umístěním ve skříni, neměl by vzniknout žádný problém.

Navíc jsem byl upozorněn, že zdroj nevydává ani žádné pískání – jistě jste už také narazili na hardware, jehož cívky vydávaly divné pazvuky a jediným řešením bylo je zakápnout voskem. V tomto případě se o vše postaral přímo výrobce.

Tomuto řešení v Enermaxu opravdu věří – poskytují na zdroj pětiletou záruku. Oproti standardním zdrojům si ale značně připlatíte, očekávaná cena by se měla pohybovat na hranici 200 Eur (tedy okolo 5 500 Kč). Na trhu by se měl objevit prakticky ihned po skončení CeBITu.

Ve stejném termínu dojde k uvedení nové řady zdrojů Maxpro určená pouze pro EU – podle toho se liší i certifikace 80PLUS 230V EU. Nutno říct, že se jedná o střední třídu mezi zdroji, chybí tedy modulární kabeláž.

Enermax Maxpro
Enermax Maxpro

Enermax Maxpro Enermax Maxpro 

Enermax vlastní ale také značku Lepa – pro tu si schovává produkty, které sice stojí za to prodávat, nejsou ale tak výjimečné, aby nesli stejnou značku. Zástupce společnosti se ale pochlubil novým vodním chlazením pro procesory, které tuto značku povedou. Neuvedl konkrétní cenu, slíbil ale, že se bude jednat o jedno z nejlevnějších vodních chlazení na trhu. Dva 12cm ventilátory prý využívají nový typ lopatek (údajně přímo z dílny Enermaxu) a při nižších otáčkách zvládnout zajistit vyšší průtok vzduchu.

vodní chlazení Lepa
vodní chlazení Lepa

Byl pro vás článek přínosný?