Hlavní navigace

Epia-P910: VIA uvedla nový čipset, GPU s DirectX 11 a čtyřjádro v Pico-ITX desce

7. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Možná jste předpokládali, že společnost VIA se časem stáhne z oblasti procesorů architektury x86 a přidá se k výrobcům SoC založených na CPU typu ARM. Poslední počin tchajwanské firmy naznačuje, že tomu tak (alespoň zatím) nebude. Epia-P910, kterou firma včera oficiálně uvedla, je na první pohled jen další z řady miniaturizovaných desek. Uvnitř či přesněji pod chladičem se ale skrývá zcela nová čipová sada, vybavená integrovaným grafickým jádrem s podporou DirectX 11, a k tomu ještě čtyřjádrové CPU.

Jelikož čtyřjádrové VIA Quadcore (tvořené dvěma dvoujádrovými čipy) už není žádnou novinkou, bude vás asi nejvíce zajímat čipová sada, s kterou je VIA spárovala. Tou je nový "Media System Processor" (aneb jižní můstek s IGP) VX11H. Číslice v názvu se zřejmě odvíjí od hlavní novinky – integrovaného grafického jádra Chrome 640. Tento poslední výhonek vývojového stromu grafik VIA a S3 totiž podporuje DirectX 11. Předpokládám ovšem, že jeho herní výkon nebude bůhvíjak prakticky použitelný. Vedle hardwarových omezení zejména kvůli tomu, že v silách firmy VIA asi není konkurovat svým větším rivalům v udržování vysoce komplexních grafických ovladačů.

      VIA Epia-P910 s procesorem VIA Quadcore a čipovou sadou VX11H VIA Epia-P910 s procesorem VIA Quadcore a čipovou sadou VX11H

Jako podobné nevýkonné grafiky láká Chrome 640 na akceleraci videa. Multimediální hardware povýšil na verzi Chromotion 5.0. K neodmyslitelné podpoře formátů WMV9/VC-1, MPEG-2, MPEG-4 ASP (čili DivX/XVID) a H.264 přibývá standard MVC (odvozený od H.264), který přináší podporu stereoskopického videa. VIA se také přidává k ostatním výrobcům grafických jader, a integrovala hardwarový enkodér videa do formátu H.264, a to rovnou v HD rozlišení. To mimo jiné znamená, že tato čipová sada zřejmě bude podporovat bezdrátové připojení obrazovek či televizí. K tomu je totiž třeba rychlá komprese obrazu.

Leckoho možná zklame, že VX11H nepodporuje přenosy SATA s rychlostí 6 GB/s. Na druhou stranu VIA nezaspala s USB a integrovala řadič USB 3.0, který nabídne až tři porty. Inovace potkaly i paměťový řadič, který zrychlil na 1333 MHz. Maximální velikost paměti je nyní 16 GB oproti 8 u staršího jednočipu VX900 (dvoučipová VN1000 by ovšem již měla zvládat 16 GB také); byla také vypuštěna podpora pamětí DDR2. Spolu s pamětí zrychlila také sběrnice FSB, která nyní oficiálně běží až na 1066 MHz (dostihuje tak Pentium 4 Extreme Edition z roku 2004). Mimochodem, VIA Quadcore se chlubí 1333MHz FSB, takže lze čekat, že je podporována i tato rychlost. Cenou za novinky je vyšší TDP čipu; hodnota stoupla na 5,8 W, zatímco VX900 konzumoval maximálně 4,5 W.

Procesor VIA Quadcore řady E, kterým je Epia-P910 osazena, je taktován na 1 GHz (frekvence případného turba není specifikována). S touto frekvencí by procesor měl mít TDP 18 W. Nízký takt nám ponouká otázku, zda by nebylo lepší výše taktované dvoujádro (které by navíc nepotřebovalo dva čipy). VIA si zřejmě myslí, že její Quadcore dává smysl. Bude však poměrně zajímavé sledovat, jak si v horizontu zhruba roku povede proti čtyřjádrovým Atomům a APU založeným na architektuře Jaguar.

VIA Epia-P910 s procesorem VIA Quadcore a čipovou sadou VX11HVIA Epia-P910 s procesorem VIA Quadcore a čipovou sadou VX11HVIA Epia-P910 s procesorem VIA Quadcore a čipovou sadou VX11HVIA Epia-P910 s procesorem VIA Quadcore a čipovou sadou VX11H

Jak už bylo řečeno, deska Epia-P910 je formátu Pico-ITX, takže její rozměry činí 10 × 7,2 cm. Při tomto půdoryse se na plošný spoj sotva vejdou oba čipy, takže nečekejte žádné rozšiřující sloty. I slot SO-DIMM pro paměťový modul DDR3 (maximální kapacita je 8 GB) musí být z rubové strany. Deska se napájí pouze pomocí AC adaptéru, nevyžaduje tedy zdroj ATX. Chlazení je aktivní a jak můžete vidět na fotografiích, instalovaný pasiv desku prakticky plně zakrývá.

Po straně desky se nachází obrazové výstupy (analogový a HDMI 1.4a), port Ethernet a dvojice portů USB 3.0. Další konektory lze vyvést na přídavné desce – 6 portů USB 2.0, PS/2, dva sériové porty a audio výstupy. Pro potřeby průmyslových aplikací pak následují další rozhraní (obrazový výstup LVDS, DIO, SMBus, LPC). Pro připojení úložišť vmáčkla VIA na spoj ještě dva porty SATA (a jeden konektor pro jejich napájení). Volitelně by měl být k dispozici také bezdrátový modul. Pokud je někdo zvědav, tak BIOS je typu UEFI.

 

Teoreticky lze desku Epia-P910 sice použít v osobním počítači, málokdo o tom však asi bude uvažovat. Jejím cílem jsou samozřejmě zařízení typu embedded. Hardware společnosti VIA se ostatně do tohoto segmentu stěhuje již léta. Je otázka, zda společnost vůbec ještě bude výrazněji zasahovat do trhu osobních počítačů.

Zdroje: VIA, VIA Embedded (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?