Hlavní navigace

Europarlament se postavil za svobodu panoramatu. Navíc chce zjednodušit Netflixu vstup na nové trhy

10. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Evropský parlament včera na plenárním zasedání jednal o možné revizi autorského zákona. Z obávané navrhované podoby, která by zastavila svobodu panoramatu a zakázala (komerční) focení architektonických a uměleckých objektů na veřejném prostranství, nakonec sešlo. O výjimkách si bude každá země rozhodovat sama jako doposud. Tj. v Česku bude možné fotit, ve Francii, Itálii nebo Belgii jen s povolením autora.

 

Poslanci také vyzývají komisi, aby zavedla jednodušší pravidla pro přeshraniční dostupnost audiovizuálních služeb. Netflix a spol. musí vyjednávat práva v každé zemi zvlášť, to brání v rychlém rozšiřováním digitálních půjčoven a obchodů. Evropský parlament to nicméně nedoporučuje z toho důvodu, aby lidé v Česku mohli legálně sledovat filmy a seriály jako třeba v Británii, ale aby britské menšiny žijící u nás mohli bez problémů sledovat to, co v jejich vlasti. Prakticky to ale geoblokování zruší pro všechny.

Dalším bodem je povolení veřejným a výzkumným knihovnám „půjčovat veřejnosti díla v digitálních formátech či vědcům a výzkumníkům legálně vytěžovat obsah děl.“ Díky tomu by knihovny nemusely nabízet jen papírové knihy, ale také jejich elektronické varianty. V některých českých knihovnách se tak už děje.

Na popsaných bodech se shodlo 445 poslanců, 64 bylo proti a 32 se zdrželo hlasování. Jejich jednání ale zatím nemá žádnou legislativní váhu. Je to pouze vzkaz pro Komisi, která bude autorský právo přepracovávat. Učiní tak do konce roku 2015.

Zdroj: EU

Byl pro vás článek přínosný?