Hlavní navigace

Evolio U9: Atom Cedar Trail v minimalistickém notebooku

11. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rumunský výrobce Evolio je sice pro český trh poněkud mimo mísu, ale vzhledem k tomu, jaký notebook chystají, jim určitě novinku musíme věnovat, kdoví, zda se sem při dnešní úrovni globalizace nakonec nebude taky distribuovat.

Evolio U9 je 11,6" mini-notebook. Displej samozřejmě zobrazuje 1366 × 768 pixelů, tím zajímavým jsou ale dvě, teda vlastně tři jiné faktory. Zaprvé se v Evoliu rozhodli do už ne zrovna netbooku osadit Intel Atom, a to model N2600 z nové generace, která se ještě neprodává. Nejde o žádný zázrak, Atom N2600 je dvoujádro na 1,6 GHz a platforma Cedar Trail, resp. procesor Cedarview oproti dnešním dvoujádrovým Atomům nepřináší nic navíc, co do výkonu. Výhodou bude ale výrazně nižší spotřeba nového 32nm čipu.

Atom má k sobě 2 GB pamětí RAM a úložný prostor zde reprezentuje SSD, což je další faktor, který by měl šetřit energii. Můžete si vybrat 64GB nebo 128GB model, upřímně řečeno je ale Atom natolik pomalým CPU, že rychlé úložiště notebook nezachrání. I když můžete asi čekat výrazně lepší odezvu.

Evolio U9 navzdory své velikosti úhlopříčky a ne zrovna nejmenšímu rámečku kolem ní váží jen 980 g a tloušťkou by se měl minibook vejít do 18 mm. Úsporám v prostoru bohužel padla za oběť kapacita akumulátoru, takže počítejte s výdrží kolem špatných pěti hodin.

Cenu neznáme, dá se ale očekávat, že nebude zrovna růžová, zejména 128GB SSD bude určitě nejdražší komponentou systému. Do prodeje by měl notebook přijít v prosinci/decembri, stejně jako hojná konkurence s 32nm Atomy.

Zdroj: TCMagazine

Byl pro vás článek přínosný?