Hlavní navigace

Excavator bude. Na desktop prý přijde v APU Bristol Ridge, ale až příští rok

28. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera jsme psali o procesorech GodavariSummit Ridge, které AMD podle webu SweClockers chystá na letošek a příští rok do desktopových socketů FM2+, respektive FM3. Tento server má zřejmě k dispozici dokument popisující celou desktopovou roadmapu firmy, neboť nyní informuje ještě o jednom procesoru, který AMD na rok 2016 chystá. Jmenuje se Bristol Ridge a mělo by jít o čip typu APU.

Bristol Ridge má sice jméno podobné zmíněnému Summit Ridge, půjde ale asi o dost odlišný produkt. Nebude totiž ještě založený na architektuře Zen, naopak se zdá, že vlastně půjde o cosi jako odložený příchod APU Carrizo do desktopu. Bristol Ridge totiž bude používat procesorová jádra Excavator, které AMD letos nasadí v mobilní oblasti, má je ale přenést i do desktopu. V roadmapě je totiž tato generace údajně uvedena jako následník Godavari (onoho faceliftovaného Kaveri); už ale nebude používat socket FM2+, neboť má podporovat paměti DDR4. Ač to SweClockers neuvádí, zřejmě se tedy bude instalovat do socketu FM3, společného s výkonnějšími procesory Summit Ridge (ty tím pádem asi budou nástupcem dnešních procesorů FX). S těmi ho má pojit i stejné maximální TDP 95 W.

Aktualizováno (28. 1. 2014): aktuální zpráva od SweClockers už potvrzuje, že Summit Ridge a Bristol Ridge budou používat společnou platformu FM3 a stejný čipset (o němž ale stále známe jen to, že jeho kódové označení je Promontory). Oba čipy se tedy budou doplňovat a uživatel bude moci z APU Bristol Ridge upgradovat na výkonnější osmijádro Summit Ridge.

Je dokonce dost možné, že Bristol Ridge bude vlastně opět takovým „Carrizo Refresh“ či „Carrizo 2.0“. Podle SweClockers bude mít stejnou konfiguraci, tedy nejen čtyři jádra Excavator, ale také stejné GPU s osmi bloky CU (512 stream procesory, pokud zůstane u současné konfigurace s 64 shadery na CU). Jeho reálný výkon by ovšem díky využití DDR4 mohl stoupnout. Letošní Carrizo sice bude používáno jen s pamětmi DDR3, ale podle různých vodítek je na provoz s DDR4 už připraveno. I přes podporu novějších pamětí tedy Bristol Ridge stále může být víceméně stejným čipem.

AMD, APU

Asi nejpádnější důvod, proč by to tak mohlo být, je ale výrobní proces. Podle SweClockers totiž tato APU budou i příští rok stále vyráběna na starém 28nm procesu. A to přesto, že jejich termín uvedení údajně spadá zhruba na třetí čtvrtletí 2016, což je stejná doba jako u Summit Ridge, které ale již má být 14nm.

 

Proč zde AMD bude takto konzervativní, je otázka. Důvodem by mohlo být, že skutečně půjde jen o mírnou revizi Carriza (což ale nemusí být pravda). Jinou možnou příčinou je, že 14nm proces bude tou dobou příliš drahý a naopak ten 28nm neodolatelně levný. AMD také možná chce minimalizovat rizika, aby všechny jeho produkty nebyly odkázané na stejný proces a v případě nějaké pohromy mělo alespoň část strategie nepostihnutou. APU, kombinující GPU s CPU, je také možná náročnější na převod do pokročilejšího výrobního procesu s FinFETy než čisté CPU (zda ale bude Summit Ridge čisté CPU, také nevíme jistě).

Rypadla (Zdroj: Pavel Ševela / Wikimedia Commons)
Jak silná architektura Excavator (bagr) je, zatím nevíme. Poprvé se objeví v létě v APU Carrizo

Pokud bude Bristol Ridge skutečně pouhým převedením Carriza na desktop, nabízí se otázka, proč nemohlo do socketu FM2+ přijít už samo Carrizo. Nejpopulárnějším vysvětlením bylo doposud, že je toto APU tak optimalizováno pro mobilní použití, že by na desktopu nedokázalo dosáhnout vysokých taktů, a výkon jeho CPU by proto zaostal za starým Kaveri. Pokud ale AMD nakonec Excavator do desktopu stejně pustí, tak buď není problém přímo v jeho architektuře, nebo se přece jen bude jednat o jiný a přepracovaný návrh, než je Carrizo. Nebo AMD doufá, že se časem podaří dosahované takty zvýšit.

Možná by to mohlo být prostě proto, že Carrizo podporuje DDR4. Podle některých očekávání se z nich už v roce 2016 stane mainstream a klesne-li jejich cena pod DDR3, stala by se z nutnosti použít dražší starší pamět koule u nohy. AMD tak možná stůj co stůj bude potřebovat APU s podporou DDR4, aby neztratilo přízeň velkých výrobců PC.

Zdroje: KitGuru, SweClockers

Byl pro vás článek přínosný?