Hlavní navigace

Exkluzivně: Video od BSA je autentické. Pirát si jím může vykoupit část trestu

24. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Původní článek: Originální trest pro piráta. Dluh splatí tím, že jeho antipirátské video nasbírá 200 000 zhlédnutí

Sdílením to začalo, sdílením to také může skončit,“ hlásá antipirátský klip, který pomohl natočit Jakub Froněk odsouzený za softwarové a filmové pirátství. Osm let nelegálně sdílel software (Windows 7/8), hry a filmy. Litoměřický soud jej pravomocně potrestal třemi lety odnětí svobody s podmínkou na tři roky. Kromě toho mu nechal zabavit počítač a disky.

 

Podle protipirátské organizace BSA způsobil softwarovým firmám škodu ve výši 5,7 milionu korun. Malou část splatil, ale celkovou sumu by nedokázal za celý život vydělat. S BSA se tedy domluvil na alternativním trestu. Spolu s profesionálním studiem FZC natočil svůj příběh (sám v něm hraje), vložil jej na YouTube a teď musí doufat, že video nasbírá 200 000 zhlédnutí. Pak mu organizace škodu odpustí.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Myslel jsem si, že nedělám nic špatného. Říkal jsem si, že velkým firmám to přece neublíží. Nechtěl jsem za to přeci ani peníze, dělal jsem to pro zábavu. Cítil jsem se ve warez komunitě dobře, něco jsem znamenal. Byl jsem přesvědčený, že jsem příliš malou rybou na to, aby mě někdo chytnul. No ale nakonec mě dostali. Vyšetřovatelé za mnou dokonce přišli do práce,“ říká odsouzený pirát.

Video, které má zaplatit škodu a zároveň slouží jako výstraha pro ostatní, je rozhodně originální a sympatičtější než udavačská kampaň, za kterou také stojí BSA. Ale je opravdu reálné? Zmíněný Jakub F. existuje. V detailu klipu na ČSFD je uvedeno skutečné jméno piráta a podle facebookového profilu jméno rovněž souhlasí (včetně bydliště v Litoměřicích). Nikde v médiích ale pirátská kauza v Litoměřicích není dohledatelná a rozsudky soudu nejsou snadno dohledatelné, ač veřejné jsou. Pokud zjistíme něco více, článek doplníme.

Aktualizováno

23. listopadu

[18:24] – Video už má také vlastní webovou stránku mojepiratstvi.cz. Doménu zaregistroval Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA. Stejně jako za piráta natočilo video studio, mu BSA nechala zařídit i web.

[18:26] – Voice-over ve videu dělá herec Michal Dlouhý. Do rolí právníka a vyšetřovatele hledalo studio FZC koncem srpna komparzisty. Piráta nehledali, další střípek, že by Jakub F. měl být skutečný.

24. listopadu

[11:18] – Mluvčí BSA nám potvrdil, že soud skutečně proběhl. Poskytl nám také rozsudek litoměřického senátu. Zveřejnit jej nemůžeme. Ale pár detailů prozradíme. Spor proběhl loni. Dotyčný nejen sdílel, ale také na tom vydělával. Obžalovaný i státní zástupkyně se vzdali nároku na odvolání, proto byl verdikt pravomocný.

[11:26] – Trest souhlasí. Vyčíslené škody byly 5,7 milionu korun (BSA/Microsoft), 137 tisíc korun (herní vydavatelství Playman) a 3,7 milionu korun (Česká protipirátská unie zastupující filmové společnosti). Natočený klip pokryje pouze škodu za nelegální sdílení Windows. Jiného softwaru s výjimkou her se spor netýkal. O náhradu škody za sdílení her a filmů by se Playman a ČPU musely obrátit na soud, případně se s Jakubem F. vyrovnat mimosoudní cestou jako BSA/Microsoft.

Zdroj: BSA

Byl pro vás článek přínosný?