Hlavní navigace

Extrémní herní NUC Skull Canyon je tady. Nečekaně malý, podporuje externí GPU

17. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

V prosinci se objevila zpráva, že Intel pracuje na herním modelu minipočítače/barebonu NUC, který by byl poháněný výkonným CPU s tou nejlepší grafikou, jakou Intel má či bude mít, tedy Iris Pro 580 procesoru Skylake. Tento NUC se jménem Skull Canyon, odkazujícím k highendovým deskám, které kdysi Intel vyráběl, byl nyní na GDC 2016 Intelem oficiálně vypuštěn a začne se prodávat za nějaké dva měsíce. Hardwarově je docela zajímavý a cena je nakonec ještě relativně dobrá.

NUC Skull Canyon (méně vzletným označením NUC6i7KYK) má atypické zploštělé šasi o rozměru 21,6 × 11,6 × 2,3 cm a výrazným logem lebky, ostatní NUCy připomíná jen málo. Napájení je klasicky externí, skříňka má totiž objem jen 0,69 litru. Ležet může jak vertikálně, tak stát vzpřímeně v dodaném stojánku (VESA montáž bohužel zmíněna není). Vrchní kryt je jinak vyměnitelný, kromě toho s lebkou má být přímo v balení ještě druhý matně černý s decentnějším vzhledem bez loga.

Intel NUC6i7KYK Skull Canyon

 

Iris Pro 580

Srdcem či mozkem tohoto minipočítače je Core i7-6770HQ, což je čtyřjádrový Skylake s HT v pouzdru BGA a s TDP 45 W. Takt CPU části je 2,6 GHz v základu a až 3,5 GHz při turbu, L3 cache je podle databáze ARK 6 MB. Grafické jádro je ono očekávané Iris Pro 580 s 72 EU („GT4“) a 128MB eDRAM integrovanou na pouzdru, takt GPU je 350–950 MHz. Z operační paměti si dokáže alokovat až 1,7 GB další RAM, ta se instaluje do dvou slotů SO-DIMM a lze použít DDR4 na 2133 MHz.

Intel NUC6i7KYK Skull Canyon (Zdroj: AnandTech)
Intel NUC6i7KYK Skull Canyon (Zdroj: AnandTech)

Ve výbavě bude mít přístroj gigabitový Ethernet Intel I-219V a Wi-Fi Intel Dual Band Wireless-aC 8260 (867Mb/s 802.11ac + Bluetooth 4.2). Další konektivitu tvoří čtveřice USB 3.0 s rychlým nabíjením u jednoho z portů, audio výstup, čtečka karet SDXC podporující UHS-I (bohužel ne rychlejší UHS-II), infračervený senzor pro dálkové ovládání a pro obrazovky mini DisplayPort 1.2 a HDMI 2.0. To je realizované převodníkem, neboť Skylake jej nativně neumí, každopádně ale bude plnohodnotně podporováno rozlišení 4K při 60 snímcích za vteřinu.

 

Podpora i pro externí GPU

Hlavním extrabuřtem je ale přítomnost rozhraní Thunderbolt 3 mezi porty. Díky tomu má totiž Skull Canyon alias NUC6i7KYK také možnost připojení externího GPU (viz například technologii XConnect od AMD), takže až přestane integrovaná Iris pro 580 stačit, bude se dát přikoupit grafika výkonnější. Svým způsobem je tak GPU upgradovatelné. Port Thunderbolt 3 navíc má druhou funkci jako USB 3.1 typu C a ještě se k němu také dá připojit monitor (konektivitou DisplayPort 1.2).

Intel NUC6i7KYK Skull Canyon

Dvakrát NVMe pro SSD

Docela rychlé bude moci být také úložiště tohoto barebonu. Do malého šasi se nevejde ani 2,5" disk, přítomné jsou však dva sloty M.2 (doufejme podporující RAID, i když se o tom Intel nezmiňuje). Oba mají poskytovat PCI Express 3.0 ×4 (32 Gb/s) pro dnešní nejrychlejší NVMe SSD v tomto formátu. V malém šasi patrně nebude možné je využít naplno při nějaké dlouhotrvající diskové zátěži kvůli zahřívání, které u těchto modulů vede k throttlingu, při typické přerušované zátěži by ale jejich křidélka neměla být příliš přistřižena.

NUC6i7KYK by se měl dát předobjednat od příštího měsíce a v květnu má již být fyzicky dostupný. Nepůjde o levnou záležitost, jen základní verze barebone bez pamětí, disku a OS stojí 650 dolarů, čili po přepočtu a s daní 18 850 korun. Ovšem pro perspektivu, oficiální cena Core i7-6770HQ je 434 $, takže s ohledem na ostatní výbavu to není tak špatné. Podle Intelu se má typická konfigurace s 256GB SSD, 16 GB DDR4 a Windows 10 vlézt do 999 dolarů, což by bylo 29 000 Kč. 

 

Intel již podporuje Vulkan na Windows

Mimochodem, od Intelu přišla tento týden ještě jedna novinka, zajímavá pro hráče. Firma totiž uvolnila první ovladač s podporou nízkoúrovňového API Vulkan ve Windows (ze začátku byl totiž jen pro Linux). Ovladač Vulkan Beta 15.40.20.4404 lze nainstalovat na Windows 7, 8.1 a 10 a ačkoliv podporuje všechny grafiky od Haswellu výše, Vulkan poskytuje jen na nejnovějších GPU s architekturou Skylake. Kromě této novinky obsahuje i opravy chyb v zobrazení, dekódování VP8 a údajně i pády, zamrznutí a BSOD v některých aplikacích, ty by se asi měly týkat hlavně systému Windows 10.

Zdroje: LegitReviews, AnandTech, ComputerBase

Byl pro vás článek přínosný?