Hlavní navigace

Facebook chce, aby se k němu připojily i děti mladší 13 let. Už má způsob

Sdílet

Zdroj: Redakce

Facebook už v listopadu 2012 podal přihlášku na patent, který popisuje, jakým způsobem by na jeho síti mohly fungovat účty uživatelů mladších 13 let. Děti na Facebook oficiálně nesmí, protože americké zákony zakazují internetovým společnostem, aby o dětech pod 13 let uchovávaly osobní data bez výslovného souhlasu rodičů.

Na Facebooku musíte mít alespoň 13 let

Nová metoda Facebooku, kterou minulý týden zveřejnil americký patentový úřad, počítá s těsným propojením účtů dětí a rodičů s tím, že dospělí budou mít výhradní dozor nad tím, kdo se s dětmi přátelí, která aplikace si řekne o konkrétní práva apod.

 

Otázkou je, jestli by děti v takovém režimu chtěly vůbec fungovat. Když totiž dítě chce, tak už o věku zalže a na Facebooku dávno je i bez dohledu rodičů. Určitě znáte takové případy ve svém okolí. I Facebook o nich ví. Podle analýzy Consumer Report totiž jen v roce 2012 zablokoval 800 000 účtů dětí mladších 13 let.

List The Guardian, který na patent Facebook upozornil, získal také oficiální vyjádření. Mluvčí potvrdila, že pro bezpečnost dětí dělají vše, ale že registrovaný patent nemusí nic znamenat. Facebook provedl výzkum, ale v praxi nemusí dozorované účty vůbec nasadit. Avšak může.

Byl pro vás článek přínosný?