Hlavní navigace

Facebook se zbavuje konkurence, za 16 miliard dolarů kupuje WhatsApp

20. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tohle nikdo nečekal. Facebook před pár hodinami oznámil, že za neskutečných 16 miliard dolarů odkoupí komunikační síť WhatsApp. Je to přesně týden potom, co japonská internetová společnost Rakuten oznámila akvizici podobné sítě Viber za „pouhých“ 900 milionů. Viber je v každém případě menší. Udává, že má 300 milionů zaregistrovaných uživatelů, kdežto WhatsApp má 450 milionů aktivních každý měsíc a 320 milionů dokonce každý den.

Facebook za 16 miliard dolarů kupuje WhatsApp
Facebook za 16 miliard dolarů kupuje WhatsApp

Facebook zaplatí 4 miliardy v hotovosti, zbylých 12 miliard v akciích. Další tři miliardy v akciích Facebook vyplatí jako bonus zakladatelům a zaměstnancům WhatsAppu. Šéf a zakladatel společnosti Jan Koum se stane také členem představenstva Facebooku. Obě společnosti tvrdí, že se tím WhatsApp nijak nezmění. Stále půjde o nezávislou síť a dokonce jí zůstane i stejný obchodní model. WhatsApp je první rok zdarma, pak stojí 0,99 USD ročně. I s miliardou uživatelů, kterou by Facebook chtěl díky svému jménu a zázemí dodat, tak potrvá minimálně 16 let, než se Facebook obchod zaplatí, a to samozřejmě nepočítáme s náklady.

Spolupráce tak bude fungovat na podobné úrovni jako před dvěma lety koupený Instagram. Ten zůstal nezávislý a Facebook proti němu dokonce postavil i vlastní sdíleč obrázků. Proti WhatsAppu jde mimo jiné i Facebook Messenger, který chce Zuckerberg a spol. nadále vyvíjet. WhatsApp koupili, aby jej nekoupil nikdo jiný. Síť totiž stále roste, denně přibude milion nových uživatelů a počet poslaných zpráv se prý blíží celosvětovému objemu SMS.

 

Na trhu s kecálky teď bude těsno a pravděpodobně dojde i k dalším konsolidacím. Microsoft koupil Skype za 8,5 miliardy. Snapchat chce stále zůstat nezávislý, ani 3 miliardy dolarů od Facebooku autora nepřesvědčily. Apple má svůj iMessage, Google Hangouts, Blackberry BBM, Samsung ChatOn. Z přímých konkurentů WhatsAppu a Viberu zůstávají nezávislé sítě jako Line, Kakao Talk, Tango, Nimbuzz nebo Kik. Kdo asi pohltí je?

Zdroj: Facebook

Byl pro vás článek přínosný?