Hlavní navigace

Facebook už pro video (většinou) nepoužívá Flash. Pro hry ale stále ano

22. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Facebook plně přešel na HTML5 video. Nový formát nahrazující Flash Player dlouhé měsíce testoval ve vybraných prohlížečích, ale nenasadil jej všude. Flash byl v některých případech spolehlivější. Daniel Baulig na vývojářském blogu prozradil, že jedna chyba v Chromu například způsobovala, že se videa v News Freedu přestala přehrávat.

Facebook už plně nasadil HTML5 video
Facebook už plně nasadil HTML5 video

Ne ve všech prohlížečích byla podpora HTML5 videa dobrá. Vykazovaly chyby, načítání bylo pomalejší. Facebook už ale svůj web optimalizoval a ve všech hlavních prohlížečích je již HTML5 video zvoleno ve výchozím nastavení. U starších nebo problémových (ty Facebook explicitně nezmiňuje) bude Flash Player fungovat i nadále.

 

Baulig tvrdí, že HTML5 je jednodušší pro vývoj a přístupnější pro uživatele. Čitelnější formát lze lépe softwarově zpracovat, což je klíčové například k přístupu pro zdravotně postižené. Čtečky obrazovek si s HTML5 rozumí.

Největší sociální síť se přesto Flashe úplně nezbaví. S Adobe nadále spolupracuje a Flash bude podporovat v online hrách. Upravit přehrávač videa je jednodušší než přepsat celou hru. Nehledě na to, že kombinace HTML5, JavaScript a WebGL stále trpí dětskými nemocemi.

Zdroj: Facebook via ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?