Hlavní navigace

Filmové plakáty jsou rok od roku studenější, zjistil programátor

20. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Určitě jste si všimli, že v posledních letech jsou filmy temnější, chladnější, což podtrhují i barevné filtry aplikované na obraz. Programátor Vijay Pandurangan dokázal, že se totéž týká i filmových plakátů. Před pár týdny se debata s jeho známou otočila směrem k filmům a Vijay tvrdil, že se mu dnes filmy zdají příliš modré a černé. Ona mu nevěřila a tvrdila, aby to dokázal.

Takže Vijay stáhl asi 35 000 plakátů z filmové databáze (neupřesnil, ale nejspíš IMDB) a roztřídil je do jednotlivých roků (od 1914 až to 2012; 1924 chybí). Pak spočítal jednotlivé barevné pixely, výsledek normalizoval a převedl do barevného prostoru HSL. Kompletní interaktivní vizualizaci si můžete prohlédnout na jeho webu.

Graf si můžete přepnout ze základní barev na přesné odstíny (černou a bílou ingoruje). V obou případech je vidět, že teplé barvy stále převažují a červená až žlutá zaberou více než polovinu bodů, ale v druhé polovině 70. let přibývá modré. Lze předpokládat, že na to mají vliv akční filmy a sci-fi.

Mimochodem: jednotlivé roky si můžete přiblížit v detailech. Stačí v grafu klepnout na konkrétní řádek a uvidíte podíl barev v daném období a také seznam několika vybraných filmů, které z toho roku pocházejí.

 

Zdroj: Vijayp.ca

Byl pro vás článek přínosný?