Hlavní navigace

Finská legenda se vrací. Nokia 6 ale není smartphone, na který jste čekali

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po prvním hloupém mobilu představila novodobá Nokia i první smartphone. Jmenuje se prostě Nokia 6. Na první pohled vypadá hezky, ale povědomě. Design připomíná Galaxy S7 Edge či některé z telefonů Xiaomi. Může za to hlavně přední strana s domovským tlačítkem s čtečkou otisků. Displej ale nepřetéká do bočních hran, to tak vypadá jen na fotografii. Nokia 6 totiž používá ochranné sklo, které je na krajích zaoblené. Rámeček a boky jsou z hliníku. Kolem krajů jsou vidět antény podobně řešené jako u nových iPhonů.

Nokia 6
Nokia 6

Displej typu IPS má úhlopříčku 5,5 palce a rozlišení 1080 × 1920 px. Coby čipset poslouží Snapdragon 430. To je nižší střední třída s 8 jádry Cortex-A53 (až 1,4 GHz) a grafikou Adreno 505. S ním je spojeno 4 GB RAM a 64 GB úložné paměti (s možností rozšíření pomocí microSD karty).

Nokia 6 Nokia 6 Nokia 6 Nokia 6 Nokia 6

Vzadu najdeme 16Mpx foťák s fázovým ostřením, vepředu je 8Mpx. Oba používají F2,0 objektiv. Telefon podporuje LTE, Wi-Fi 802.11b/g/n a Bluetooth 4.1. Uvnitř je 3000mAh akumulátor dobíjitelný pomocí microUSB. Nokia 6 přijde rovnou s Androidem 7.0.

Prodávat se začne někdy začátkem roku, avšak (zatím?) pouze v Číně. Cena byla stanovena na 1700 juanů, tj. 6300 Kč bez DPH. To je vzhledem k výbavě dost odvážné. Konkurence od Xiaomi nebo Huawei je v téhle třídě hodně silná.

Bližší informace a snad i představení dalších modelů bychom se měli dočkat už za měsíc na barcelonském MWC.

 

Zdroj: NPU, Nokia

Byl pro vás článek přínosný?