Hlavní navigace

Firma Fixstars uvedla 2,5" SSD s kapacitou 6 TB. Pro záznam 4K videa

8. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv v praxi to cena paměťových čipů moc nedovoluje, umožňuje technologie nevolatilních pamětí flash (dnes tedy NAND) nacpat do stejného prostoru značně víc dat, než kolik nabízejí výrobci magnetických disků. Občas toho nějaký výrobce využije a nabídne nějaké velkokapacitní SSD, většinou pro speciální segmenty trhu s hlubokými kapsami. Takový disk nyní nabízí firma Fixstars. Ta před nedávnem oznámila 1TB a 3TB 2,5" SSD založené na 19nm NAND typu MLC, nyní k nim ale přidává rovnou 6TB model.

Fixstars SSD-6000M je také 2,5" model, používající klasické rozhraní SATA (6 Gb/s). Ovšem disky jsou vysoké 9,5 mm, takže by se nevešly do šachet tenčích notebooků s výškou 7 mm. V disku má být 15nm NAND opět typu MLC. Běžné řadiče nejsou dělané na takto vysoké kapacity a výrobci si buď musí vyrobit vlastní (často například pomocí FPGA), nebo použít RAID. To by mohla být i volba firmy Fixstars – uvedeno je jen, že řadič je „vlastním řešením“. Disk každopádně dle specifikací podporuje TRIM. Vzhledem k relativně nízké spotřebě (3 W v nečinnosti, zátěž maximálně 6 W), by ale uvnitř neměl být nějaký moc divoký hardware.

Fixstars SSD-6000M

Z výkonnostních ukazatelů bohužel výrobce udává jen sekvenční rychlosti, nikoliv výkon v náhodném přístupu (IOPS). Sekvenční čtení má běhat rychlostí až 540 MB/s, zápis pak 520 MB/s. Na webu se firma chlubí, že výkon má být konzistentní „na rozdíl od některých jiných disků“, co přesně se tím ale myslí, rozvedeno není. Fixstars nicméně asi cílí třeba na ukládání 4K videa z kamer (v této oblasti firma podniká, například dříve nabízela enkodér videa pro Playstation 3 akcelerovaný na Cellu). Zřejmě tedy bude řeč o tom, že se disk „nezasekává“ při zápise a má naopak stabilní propustnost i nízkou odezvu. Jinak by totiž při „real-time“ ukládání videa docházelo ke ztrátám snímků.

 

Disky Fixstars nejsou určené do běžného počítačového provozu nebo notebooků. Kromě videokamer a podobné audiovizuální techniky s nimi výrobce míří ještě na medicínská zobrazovací zařízení (CT, MRI), průmyslové a embedded aplikace. Pro ta nasazení, kde je prioritou přežití co největšího objemu zápisů, mají disky speciální režim „High Durability“, který jim má životnost prodloužit až třikrát. Spočívá ovšem v zápise režimem SLC, takže při jeho aktivování disk přijde o polovinu své kapacity.

Kolik 6TB disky Fixstars budou stát, v tuto chvíli nevíme, dostupné mají ale být koncem července. Objednat se dají přímo u výrobce, který uvádí cenu jen pro svůj základní 1TB model (SSD-1000M). Ten lze pořídit s jednoletou zárukou za 990 USD (přes 29 000 CZK). U 3TB a 6TB modelu je záruka tříletá a ceny budou pochopitelně vyšší – u největší kapacity asi bude nárůst i vyšší než lineární.

Zdroje: Fixstars (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?