Hlavní navigace

Fitness náramek od Xiaomi stojí jen 300 Kč. Mi Band ale postrádá displej

22. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Smartphone Mi4 není jedinou novinkou, kterou dnes uvedl šéf Xiaomi Lei Jun. Čínský výrobce uvedl také své první wearables – fitness náramek Mi Band. Ten se vůbec nemůže srovnávat s náramky konkurenčního Samsungu či Sony, které jsou spíš hodinkami. Mi Band hodiny vůbec nezobrazuje, chybí mu totiž displej.

Xiaomi Mi Band

Přesto jde o víceúčelové zařízení. Obsahuje akcelerometr, kterým dokáže měřit, kolik jste toho ušli nebo uběhli. V noci pak sleduje spánkovou aktivitu. Uvnitř je i malý vibrační motorek, takže vás hodinky mohou i probudit.

Jak to funguje? Nastavíte si budík třeba na sedm ráno, ale náramek/mobil vás mohou probudit až o půl hodiny dříve. Akcelerometr pozná, kdy se nacházíte ve fázi REM, a v té vás budit nebude. Až se dostanete z hlubokého do slabšího spánku, pak je ta vhodná chvíle k probuzení, abyste se pak necítili unavení. (Což byste při přerušení REM byli.)

Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band Xiaomi Mi Band

Mi Band se s mobilem dorozumívá pomocí Bluetooth. Zatím jej lze párovat pouze s telefony Xiaomi, což je škoda. Na druhou stranu si s párem jedné značky můžete hezky vyhrát. Náramek umí telefonu říct, že jste to vy. Telefon díky tomu nemusíte odemykat.

Zajímavé je, že k odemčení neslouží jen přítomnost zařízení v dosahu Bluetooth, ale telefon musíte mít ve stejné ruce jako náramek. Bystřejším došlo, že Xiaomi u toho rovněž využívá akcelerometr. Ten měří i jemné pohyby rukou. Stačí tedy srovnat data z obou zařízení, a pokud software najde shodu, odemkne.

Lei Jun tvrdí, že toho bude možné jednou využít i k odemykání domu. Chytré zámky už jsou. Stačí tedy přidat akcelerometr na kliku a porovnávat údaje podobně jako s mobilem. Doporučuje šest hackerů z pěti.

 

Xiaomi Mi Band mají prachu- a voděodolné tělo, na jedno nabití náramek vydrží až 30 dní. K dispozici budou silikonové pásky i luxusnější kožené. Ze všeho nejlepší je ale cena. Zařízení bude stát 79 juanů, tedy 313 Kč s DPH.

Zdroj: Xiaomi, MIUI

Byl pro vás článek přínosný?