Hlavní navigace

FreeSync: AMD prý dokáže vytvořit alternativu G-sync s běžným hardwarem [CES]

7. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technologie G-sync, umožňující na obrazovku vykreslovat obraz s proměnnou snímkovou frekvencí, byla velkým překvapením konce roku 2013. Radost ale kalí to, že je vyhrazena jen vybraným grafickým kartám GeForce a použít ji lze zatím jen s jedním modelem drahého monitoru. Podle konkurenční společnosti AMD by to tak ale nemuselo být. Prakticky totéž lze údajně zprovoznit toliko s použitím standardních LCD panelů a existujících karet Radeon či dokonce APU, bez žádného dalšího hardwaru ani drahých FPGA. Tento alternativní přístup firma demonstrovala na CES 2014 a poněkud poťouchle ho pracovně pojmenovala jako FreeSync.

Podle AMD není vykreslování bez fixní snímkové frekvence příliš obtížným úkolem. Na této technologii se v rámci sdružení VESA pracuje (jelikož by se tak dala v mobilních zařízeních šetřit energie). Pro ovládání délky intervalů VBLANK by již měl existovat hotový standard, který lze pro vykreslování s proměnlivou frekvencí použít. Pokud tedy grafický adaptér a monitor (jakož i LCD panel samotný) proměnný interval VBLANK podporuje, můžete mít alternativu G-sync zadarmo, bez dalších investic.

Demonstrace AMD FreeSync na CES 2014 (AnandTech)
Demonstrace AMD FreeSync na CES 2014 (AnandTech)

Radeony a APU již údajně mají v hardwaru podporu pro takový režim po několik generací, a také ovladače Catalyst ji dokáží použít. Jelikož ale o takové fungování doposud nebyl zájem, nebyla variabilní snímková frekvence nikdy zpřístupněna uživatelům. V souladu s tím také tuto schopnost většinou ve firmwaru neimplementovali výrobci monitorů. Na CES 2014 ale AMD demonstrovalo, že s patřičně připraveným monitorem (a tím nemyslíme drahou speciální úpravu jako u G-sync) vše funguje. Jelikož technologie běží s pomocí existujících průmyslových standardů, měla by být k dispozici zadarmo a prozatím ji proto AMD říká FreeSync.

 

Improvizovanou prezentaci FreeSync si můžete prohlédnout na zpomaleném videu webu AnandTech. AMD pro ni použilo dva nemodifikované notebooky Toshiba Satellite Click, postavené na APU Temash (uvnitř by měl být čip A4-1200). Jejich LCD totiž podporuje zmíněný standard VESA pro proměnné obnovování obrazu – takže jediné, co je třeba udělat, je použít ovladač, který má tuto funkci zapnutou. Demo zobrazuje pohybující se se vrtuli větrné elektrárny. Notebook nalevo běží klasicky na 60 Hz se zapnutým v-sync, nicméně pomalost vykreslování ho omezuje na polovičních 30 FPS. Naproti tomu notebook vpravo používá FreeSync a může dobu vykreslování snímků přizpůsobit tomu, kdy má GPU snímek dopočítán. Díky tomu je pohyb plynulejší a scéna může být vykreslována na vyšší frekvenci okolo 50 FPS.

Osobně musím říct, že z rozmazaného a roztřeseného videa na YouTube (jehož stupeň komprese je tradičně smrtící) moc moudrý nejsem. Podle redaktora AnandTechu a očitého svědka však FreeSync zřejmě funguje. Vrtule se také točí konstantně, takže nelze poznat, jak rychle dokáže systém reagovat na změny komplexnosti scény a přepnout na vyšší či nižší frekvenci. To bude zřejmě na seriózní implementaci technologie FreeSync to nejstěžejnější. Demo Nvidie – proti improvizované ukázce z rukou AMD značně propracovanější – můžete pro srovnání vidět zde.

Problém je, že AMD zatím neprozradilo, kdy a jak chce FreeSync uvést na trh a tuto technologii prosadit coby standard. Brzké uvedení zřejmě nebylo v plánu a krok Nvidie firmu AMD zastihl jak se říká v nedbalkách. Tato demosntrace na CES 2014 nicméně svědčí o jistém obnoveném zájmu. Doufejme tedy, že se v dohledné době této funkce v ovladačích Radeonů dočkáme a začnou ji implementovat také výrobci monitorů. Řada je teď zřejmě hlavně na nich, neboť AMD by zdá se mohlo proměnnou snímkovou frekvenci v ovladačích zpřístupnit relativně rychle. Pokud by se místo proprietárního G-sync prosadil otevřený průmyslový standard, bylo by to pochopitelně jen dobře.

Zdroj: AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?