Hlavní navigace

G-sync funguje i bez modulu. PC Perspective testoval uniklé ovladače pro notebooky

31. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když AMD před více než rokem demonstrovalo technologii FreeSync, používalo k tomu notebooky. Činilo tak proto, že jedině notebookové displeje měly tehdy rozhraní Embedded DisplayPort, které od verze 1.0a podporuje dynamickou obnovovací frekvenci.

 

Tehdy se hojně spekulovalo o tom, proč Nvidia opovrhla existující standardizovanou technologií a namísto toho vyvinula G-sync s proprietárním modulem – byl to čistě obchodní záměr, nebo tehdejší GeForce dynamickou obnovovací frekvenci podle eDP neuměly? Tak či onak, karty generace Maxwell už to umí a mobilní G-sync, o němž se společnost zmínila na veletrhu CES, funguje na stejném principu jako první předváděčky AMD FreeSync. Nepochybně teď v marketingovém oddělení AMD buší hlavou do zdi, že je nenapadlo nabídnout FreeSync na noteboocích už před rokem. Jenže jak dokazuje test, který provedl magazín PC Perspective s uniklou alfaverzi ovladačů od Nvidie, standardizované řešení má pár vrtochů, jejichž řešení opozdilo i vydání monitorů s FreeSyncem. Ale nepředbíhejme…

Od Asusteku ke konspiračním teoretikům

Odkaz ke stažení ovladačů podporujících mobilní G-sync omylem poskytli pracovníci technické podpory Asusu majiteli herního notebooku G751. Ten je obratem zveřejnil na oficiálním diskuzním fóru. O pár dní později se pravděpodobně ty samé ovladače (původní odkaz už je umrtven) objevily na blogu GameNab, tentokrát prezentované jako vynález jeho autora a s bombastickým titulkem: hacknutý G-sync může fungovat na jakémkoliv monitoru!

asus g751Herní notebook Asus G751 z rodiny Republic of Gamers

Autor blogu tvrdí, že se mu G-sync podařilo úspěšně aktivovat na některých monitorech značky Samsung a dalších, komentátoři v diskuzi se však celkem jednoznačně shodují, že na jejich sestavách to nefunguje. GameNab tedy zveřejnil videa, kde G-sync funguje na notebooku s GeForce GTX 980M. Na základě těchto testů autor obvinil Nvidii ze lhaní zákazníkům a řídící jednotku G-sync překřtil na „marketingový modul“, jehož jediným účelem je potvrdit grafické kartě, že je přítomen. Ve skutečnosti však neobjevil rozsáhlé spiknutí, nýbrž chystanou mobilní variantu G-sync. Pod vlastní značkou Nvidia prezentuje standardizovanou technologii rozhraní eDP (totéž však dělá AMD s FreeSyncem, který byl sdružením VESA přijat jako standard Adaptive Sync).

Štafetu přebírá PC Perspective

Pravděpodobně stejné ovladače získal také server PC Perspective a ihned otestoval jejich fungování na Asusu G751. Poté, co redaktoři notebook rozložili na prvočinitele a zjistili, že modul G-sync opravdu nikde není, kontaktovali Nvidii. Zástupce společnosti byl překvapivě sdílný. Prozradil, že ovladač, který se redakci dostal do rukou, není hacknutý, ale byl poskytnut výrobcům notebooků pro testování.

Testy na Asusu G751 odhalily dva problémy. Při nízkém framerate obraz viditelně blikal (tímto problémem trpí i desktopový G-sync, avšak ve značně menší míře) a sem tam obraz vypadával (takže na zlomek vteřiny displej zobrazoval jen černou plochu). Zjevně ne každý displej s podporou příslušných standardů dokáže s dynamickou obnovovací frekvencí spolehlivě fungovat. To je asi jeden z důvodů, proč se nevyplnily optimistické věštby, že FreeSync stačí zprovoznit aktualizací firmwaru na existujících monitorech.

GeForce s podporou Adaptive Sync? Konečné slovo má marketing

Navzdory oficiálnímu mlžení je zřejmé (a nyní i testy dokázané), že grafické čipy Nvidie fyzicky zvládají dynamickou obnovovací frekvenci dle standardu eDP (a tedy dost pravděpodobně i podle DP 1.2a, ačkoliv oficiálně karty nesou jen DisplayPort 1.2). Teoreticky by tak nic nemuselo bránit tomu, aby i GeForce podporovaly Adaptive Sync – pochopitelně ne na jakémkoliv monitoru, ale na patřičně vybavených modelech pro FreeSync.

Nvidia tvrdí, že ještě není stoprocentně rozhodnutá, zdali bude budoucnost G-syncu spjata s existujícím modulem, s novým modulem, nebo se obejde bez něj (i v takovém případě ale řešení může záviset na proprietárních obvodech integrovaných v řadičích monitorů). Společnost tvrdí, že modul G-sync obsahuje technologie a funkce, které doposud nebyly odhaleny. Díky tomu by G-sync mohl fungovat lépe a radostněji než FreeSync (například v situacích s nízkým framerate). Nvidia by tak mohla nabídnout podporu Adaptive Sync stejně jako AMD a navíc příplatkový G-sync.

Konečné slovo ale pravděpodobně bude mít marketing. SLI na cizích čipsetech? Zpočátku fungovalo, pak jej Nvidia v ovladačích zablokovala. Radeon na grafiku a GeForce na PhysX? Fungovalo, bylo zablokováno. Pokud bych si tedy měl tipnout budoucí vývoj, Adaptive Sync bude s betaverzí ovladačů fungovat, zakrátko jej ale Nvidia zařízne jak kvokavou slepici.

Zdroj: PC Perspective, GameNab

Byl pro vás článek přínosný?